A minimális az optimális? Egyéni vállalkozások jövedelemadózási lehetőségeinek összehasonlító elemzése

Károssy Diána (2024) A minimális az optimális? Egyéni vállalkozások jövedelemadózási lehetőségeinek összehasonlító elemzése. Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg.

[thumbnail of károssy_diána_2024jún_publikus.pdf]
Előnézet
PDF
károssy_diána_2024jún_publikus.pdf

Download (2MB) | Előnézet
[thumbnail of károssy_diána_2024jún_publikus_nyilatkozat.pdf] PDF
károssy_diána_2024jún_publikus_nyilatkozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (430kB)
[thumbnail of károssy_diána_2024jún_gyakorlati_beszámoló.pdf] PDF
károssy_diána_2024jún_gyakorlati_beszámoló.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (815kB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatomban azt vizsgáltam, hogy milyen változásokat hozott a 2022. évi adózási rendszer módosítása, és milyen adózási formákat tudnak választani a hazai egyéni vállalkozók. Az adózási változások évről-évre jelentős kihívás elé állítják mind az újonnan induló, mind pedig a már működő vállalkozásokat is. Az adónemek sokfélesége, összetettsége, az adókedvezmények és adómentességek rendszere, a gyakori adóváltozások nagymértékben nehezítik a vállalkozói ambíciókkal rendelkező személyek számára az adózási rendszer áttekinthetőségét. Bemutattam az egyéni vállalkozók által választható jövedelemadózási módszereket, és az adónemek közötti áttérések lehetőségét. Részletesebben elemeztem a vállalkozói személyi jövedelemadót, az átalányadót és a kisadózó vállalkozások tételes adóját. Majd ezt követően azon adókat ismertettem, amelyek a működéshez szorosan kapcsolódnak és nem megkerülhetők. Az átfogó kép érdekében a szociális hozzájárulási- és a helyi iparűzési adókötelezettséget is részleteztem a tisztelt olvasónak. A piaci kitekintésből megállapítható, hogy a szomszédos országban - Ausztriában - a kezdő egyéni vállalkozók mennyivel kedvezőbb helyzetben vannak. A vállalkozás kezdetekor elvégzendő tanfolyam Magyarországon is sok kellemetlenségtől mentesítené az adózókat. Empirikus kutatásomban 35 fős mintával dolgoztam, melyeket ágazati csoportonként és egyénenként is megvizsgáltam. A munkám során megismert vállalkozók adózási választásait vizsgálva tevékenységük alapján színes palettát mutattak. A mintában 35 olyan egyéni vállalkozót vizsgáltam, akik 2022. augusztus 31-ig a Katv. hatálya alatt adóztak. Mivel a 2022 évi adóváltozások hatását vizsgáltam, azóta pedig eltelt egy újabb év, utánkövetéssel arról is képet kaptam ebben a mintaszámban, hogyan alakult 2023-ban és 2024-ben az adózásuk. A legoptimálisabb adózási forma megtalálásához mindenképp javasolt adótanácsadó szolgáltatásának igénybevétele, mert az egyszerűsítések ellenére még mindig bonyolultnak számít a magyarországi adózási rendszer. Összességében elmondható, hogy az adózási jogszabályok módosítása a jogalkotó várakozásainak megfelelően magasabb bevételt eredményezett a központi költségvetés oldalán, míg vállalkozói oldalról ezzel szemben jelentős adminisztrációs és adóteher növekedés jelent meg. A „régi Katások” magas száma lecsökkent, ami arra enged következtetni, hogy a lehetőséggel visszaélő gazdálkodók kiszorulásra kerültek.

Intézmény

Pannon Egyetem

Kar

Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg

Tanszék

Pénzügy és Gazdálkodás Tanszék

Szak

pénzügy és számvitel

A képzés szintje

alapképzés

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Antal Anita, Dr.
Belső
egyetemi docens; Pénzügy és Gazdálkodás Tanszék; GKZ
Ferencz Elvira
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat
Kulcsszavak: adóoptimalizálás, adózás módjai, átalányadó, egyéni vállalkozás - egyéni vállalkozó, kisadózó vállalkozások tételes adója (KATA), összehasonlító elemzés, személyi jövedelemadó
SWORD Depositor: SWORD
Felhasználói azonosító szám (ID): SWORD
Dátum: 20 Jún 2024 09:11
Utolsó módosítás: 20 Jún 2024 11:07
URI: https://perepo-dolgozat.uni-pannon.hu/id/eprint/26383

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet