A fenntartható és tudatos divat kapcsolata a fogyasztóval és a gazdasággal

Zsohárné Kovács Kornélia (2024) A fenntartható és tudatos divat kapcsolata a fogyasztóval és a gazdasággal. Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg.

[thumbnail of zsohárné_kovács_kornélia_2024jún_publikus.pdf]
Előnézet
PDF
zsohárné_kovács_kornélia_2024jún_publikus.pdf

Download (1MB) | Előnézet
[thumbnail of zsohárné_kovács_kornélia_2024máj_publikus.pdf] PDF
zsohárné_kovács_kornélia_2024máj_publikus.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)
[thumbnail of zsohárné_kovács_kornélia_2024jún_gyakorlati_beszámoló.pdf] PDF
zsohárné_kovács_kornélia_2024jún_gyakorlati_beszámoló.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (219kB)

Absztrakt (kivonat)

A fenntartható fejlődés fogalmának evolúcióját, a jelenlegi állapotát és annak a gazdasági modellekre és fogyasztói magatartásra gyakorolt hatását elemzi dolgozatom. Bemutatom a fenntarthatóság történelmi meghatározásait, és vizsgálom a "zöld gondolkodás" gazdasági és társadalmi környezetben való megjelenését és annak hatásait.Célom, hogy feltárjam, miként befolyásolja a fenntartható fejlődés a gazdasági modellek alakulását, és milyen szerepet tölt be a fogyasztói magatartás a fenntartható gazdasági modellek kialakításában. Dolgozatomban arra a kérdésre keresem a választ, hogy a fenntarthatóság iránt elkötelezett fogyasztói döntések hogyan ösztönözhetik a vállalatokat és a gazdaságpolitikai döntéshozókat a zöld stratégiák elfogadására.Módszertanom többdimenziós: statisztikai elemzéseket, piaci jelentéseket, esettanulmányokat és fogyasztói felméréseket elemzek adatok alapján, amelyek segítenek a fenntarthatóságra vonatkozó tendenciák és azok gazdasági hatásainak megértésében. Az empirikus adatok elemzése mellett tartalomelemzést is alkalmazok, hogy összegyűjtsem és értelmezzem a fenntartható fejlődéssel kapcsolatos kommunikációs stratégiákat és társadalmi megítélést.Kutatásom eredményei rávilágítanak arra, hogy a fenntartható fejlődés és a tudatos fogyasztás összekapcsolódása elengedhetetlen a jövőbeli gazdasági modellek fenntarthatósága szempontjából. A vállalatoknak és a kormányzatoknak folyamatosan törekedniük kell a fenntartható gyakorlatok bevezetésére és támogatására. A téma feldolgozásához több elméleti területen végeztetem szekunder kutatást. A dolgozat elkészítéséhez a fenntartható fejlődés és a körforgásos gazdaság elméleti kereteit használtam fel, különös tekintettel a gazdasági modellekre és társadalmi dinamikákra. Ezen kívül a környezeti gazdaságtan területén vizsgáltam a fenntarthatósági kihívásokat, a textilipar jövőjét és a textilhulladék kezelésének módszereit. A fogyasztói magatartás és a marketingstratégiák terén a célcsoport-specifikus megközelítések és közösségi alapú programok szerepét elemeztem. Emellett 153 fő által kitöltött kérdőívem eredményeit értékelem ki és elemzem hipotéziseim vizsgálatához.

Intézmény

Pannon Egyetem

Kar

Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg

Tanszék

Logisztika és Menedzsment Informatika Tanszék

Szak

gazdálkodás és menedzsment

A képzés szintje

alapképzés

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Máté-Czigola Barbara
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT
Palányi Ildikó, Dr.
Belső
egyetemi docens; Logisztika és Menedzsment Informatika Tanszék; GKZ

Mű típusa: diplomadolgozat
Kulcsszavak: fenntartható fejlődés - fenntartható növekedés, fogyasztói szokások - fogyasztói magatartás, gazdasági modellek, körkörös - körforgásos gazdaság, marketing stratégiák, tudatos vásárlás - tudatos fogyasztás
SWORD Depositor: SWORD
Felhasználói azonosító szám (ID): SWORD
Dátum: 20 Jún 2024 09:11
Utolsó módosítás: 20 Jún 2024 11:21
URI: https://perepo-dolgozat.uni-pannon.hu/id/eprint/26371

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet