Fiatalság, bolondság? - A személyi jövedelemadót csökkentő kedvezmények igénybevételeinek hatása

Pongrácz Dorina (2024) Fiatalság, bolondság? - A személyi jövedelemadót csökkentő kedvezmények igénybevételeinek hatása. Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg.

[thumbnail of Pongrácz_Dorina_2024jan_publikus.pdf]
Előnézet
PDF
Pongrácz_Dorina_2024jan_publikus.pdf

Download (2MB) | Előnézet
[thumbnail of pongrácz_dorina_2024jan_publikus_nyilatkozat.pdf] PDF
pongrácz_dorina_2024jan_publikus_nyilatkozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (110kB)

Absztrakt (kivonat)

2023-ban hazánkban aktuálissá vált a személyi jövedelemadó-rendszer vizsgálata, amelyen március óta a Pénzügyminisztérium szervezésében külön csapat dolgozik. Dolgozatomban arra voltam kíváncsi, hogy a személyi jövedelemadó rendszerben érvényes kedvezmények milyen hatást gyakorolnak a háztartásokra. Az adó, mint egy motivációs eszköz, hatással van az emberek munkavállalási, megtakarítási, de akár gyermek vállalási döntéseire is.  Ezzel kapcsolatos elérhető kutatások első sorban a családi adó- és járulékkedvezményre térnek ki, azonban a 2022-ben bevezetett fiatalokra vonatkozó adómentességgel kapcsolatban nem sok kutatás található. Nemzetközi szinten összehasonlítottam a visegrádi országok személyi jövedelemadó rendszereit, azonosságokat és különbségeket. Kutatásom módszertanilag egy értékelő kutatás. Primer adatgyűjtésemet, kérdőív segítségével végeztem. Egyszerű leíó statisztika, mellett ok-okozati összefüggéseket is kerestem és a kapcsolati szorosságot vizsgáltam, ezt a Microsoft Excel program segítségével végeztem. Az alábbi kutatási kérdésekre kívánok választ találni: 1. kutatási kérdés: Hogyan alakult a szerepe a személyi jövedelemadónak és az egyes kedvezményeknek a hazai költségvetésben a vizsgált időszakban? (2018-2022). 2. kutatási kérdés: Milyen sajátosságok jellemzők az szja-t csökkentő kedvezmények érvényesítési lehetőségére a visegrádi országokban? 3.     kutatási kérdés: Milyen stratégiák azonosíthatóak a háztartásokban a családi adókedvezmény megosztásával összefüggésben? 4. kutatási kérdés: Mennyire motiválja a fiatalokat a munkavállalásra az szja-ban biztosított adóalap-csökkentési lehetőség? 5. kutatási kérdés: Várhatóan mennyire motivál a gyermekvállalásra az szja-ban 2023-ban biztosított új adóalap-csökkentés lehetőség? Kutatásom fő irányelve arra irányult, hogy milyen társadalmi- és szociálpolitikai hatásai lehetnek a személyi jövedelemadó-rendszernek. Milyen szoros kapcsolat lehet egyes tényezők között és milyen erős befolyással van ez a magánszemélyek döntéseire. Dolgozatommal szeretném a személyi jövedelemadó egy olyan részét kiemelni, amely hatást gyakorol a társadalomra.

Intézmény

Pannon Egyetem

Kar

Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg

Tanszék

Pénzügy és Gazdálkodás Tanszék

Szak

pénzügy és számvitel

A képzés szintje

alapképzés

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Antal Anita, Dr.
Belső
egyetemi docens; Pénzügy és Gazdálkodás Tanszék; GKZ
Szabó Anita
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat
Kulcsszavak: adó, adókedvezmény - adójóváírás, adókulcs, személyi jövedelemadó, visegrádi országok - visegrádi együttműködés
SWORD Depositor: SWORD
Felhasználói azonosító szám (ID): SWORD
Dátum: 16 Feb 2024 13:41
Utolsó módosítás: 17 Feb 2024 11:04
URI: https://perepo-dolgozat.uni-pannon.hu/id/eprint/26330

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet