A tudományos parkok és az egyetemek együttműködésének vizsgálata a ZalaZONE Tudományos Park és a Neumann János Egyetem partnerségén keresztül

Fejér Ákos (2024) A tudományos parkok és az egyetemek együttműködésének vizsgálata a ZalaZONE Tudományos Park és a Neumann János Egyetem partnerségén keresztül. Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg.

[thumbnail of fejér_ákos_2024jan_publikus.pdf]
Előnézet
PDF
fejér_ákos_2024jan_publikus.pdf

Download (1MB) | Előnézet
[thumbnail of fejér_ákos_2024jan_publikus_nyilatkozat.pdf] PDF
fejér_ákos_2024jan_publikus_nyilatkozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (105kB)
[thumbnail of Szakdolgozat és diplomadolgozat bírálat - Fejér Ákos.pdf] PDF
Szakdolgozat és diplomadolgozat bírálat - Fejér Ákos.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (128kB)

Absztrakt (kivonat)

Dolgozatom mélyrehatóan vizsgálja a Neumann János Egyetem (továbbiakban: NJE) és a ZalaZONE Tudományos Park közötti együttműködés dinamikáját, kiemelt hangsúlyt fektetve az ipari parkban rejlő innovációs és tudástranszfer potenciálra. A választás mögötti alapvető indok az volt, hogy feltérképezzem, miként befolyásolja az egyetem és az ipari park szorosabb kapcsolata a tudományos fejlődést, különös tekintettel az ipar területére. Célom az volt, hogy teljeskörűen és részletesen bemutassam az együttműködés különböző dimenzióit és azok előnyeit mindkét fél számára. A kutatásom két fő eszközt vetett be: egyrészt egy alapos szakirodalmi áttekintést, amely a globális trendekre és a Triple Helix modell fontosságára fókuszált az egyetemek és az ipari parkok kooperációjában. Másrészt interjúkat készítettem az érintettekkel, beleértve az egyetemi vezetőt és az ipari park szereplőit is. A szakirodalmi áttekintés azt támasztotta alá, hogy az egyetem-ipar kapcsolatoknak kulcsfontosságú szerepük van a modern tudásgazdaságban, különösen az innováció előmozdításában és a gazdasági fejlődés támogatásában. Az interjúk során a résztvevők hangsúlyozták, hogy a NJE és a ZalaZONE közötti együttműködés valós és kölcsönösen előnyös. Ezen eredmények alapján levonható a következtetés, hogy az egyetem és az ipari park közötti stratégiai partnerség elméleti keretek között működik, továbbá gyakorlati haszonnal jár mind az oktatás, mind az innováció terén. Mindkét kutatási eszköz alapján egyértelművé válik, hogy az egyetemek és ipari parkok kooperációja nem csupán a globális trendekre reagál, hanem aktív szereplői a modern tudásgazdaság fejlődésének és innovációjának. A feltárt előnyök azt mutatják, hogy az egyetemeknek, különösen a NJE-nek, stratégiai együttműködése az iparral pozitív hatással van az oktatási és kutatási tevékenységekre. A dolgozat tehát összességében azt mutatja, hogy a NJE jelenléte a ZalaZONE-ban nemcsak regionális kezdeményezés, hanem kulcsfontosságú kapcsolatot jelent az ipar számára, különleges lehetőségeket teremtve a hallgatók és az ipar számára egyaránt.

Intézmény

Pannon Egyetem

Kar

Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg

Tanszék

Logisztika és Menedzsment Informatika Tanszék

Szak

gazdálkodási és menedzsment

A képzés szintje

alapképzés

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Háry András
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT
Joó István, Dr.
Belső
egyetemi adjunktus; Pénzügy és Gazdálkodás Tanszék; GKZ

Mű típusa: diplomadolgozat
Kulcsszavak: egyetemi együttműködés, innováció, partnerségi kapcsolatok, Triple Helix modell, tudományos park
SWORD Depositor: SWORD
Felhasználói azonosító szám (ID): SWORD
Dátum: 16 Feb 2024 13:40
Utolsó módosítás: 17 Feb 2024 12:05
URI: https://perepo-dolgozat.uni-pannon.hu/id/eprint/26297

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet