A Magyar Labdarúgó Szövetség produktivitási támogatásának vizsgálata a Szombathelyi MÁV Haladás Vasutas Sportegyesületnél a 2019-2022. években

Farkas Barbara (2023) A Magyar Labdarúgó Szövetség produktivitási támogatásának vizsgálata a Szombathelyi MÁV Haladás Vasutas Sportegyesületnél a 2019-2022. években. Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg.

[thumbnail of farkas_barbara_2023máj_publikus.pdf]
Előnézet
PDF
farkas_barbara_2023máj_publikus.pdf

Download (933kB) | Előnézet
[thumbnail of farkas_barbara_2023máj_publikus_nyilatkozat.pdf] PDF
farkas_barbara_2023máj_publikus_nyilatkozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (202kB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatom témája a Magyar Labdarúgó Szövetség által nyújtott költségvetési támogatás, a produktivitási támogatás bemutatása a Szombathelyi MÁV Haladás Vasutas Sportegyesületen keresztül a 2019-2022. éveket tekintve. Munkám során először Magyarország egyesületeinek költségvetési támogatásának rendszerét ismertettem.  Elsőként magát a produktivitási támogatást mutattam be, általános jellemzőit, lehetőségeit, továbbá a támogatás alapját képző pontrendszert. Egy évadon keresztül bemutattam az egyesület pontjának alakulását. Dolgozatom második főbb részében ismertettem magát az egyesületet, a szervezeti felépítését. Továbbá bemutattam az egyesület miképp kezeli a támogatásokat a szerződéskötéstől az ellenőrzésig. Ezt követően vizsgálatam a kapott produktivitási támogatást sportszezonokra. Vizsgálatom fő szempontja az volt, hogy a benyújtott költségterv, illetve a ténylegesen elszámolt költségek mennyiben térnek el egymástól, illetve ezen eltérések milyen okokra vezethetőek vissza. Dolgozatom harmadik nagyobb egységében ismertettem a Szombathelyi MÁV Haladás Vasutas Sportegyesület számviteli politikáját, illetve a támogatásai elszámolásának szabályzatát. Továbbá bemutattam az üzleti és a nem üzleti évre kapott támogatások kezelését az egyesületnél, illetve a fel nem használt támogatások kezelését. Ezt követően az átlátható gazdálkodás érdekében kialakított költséghelyeket, illetve munkaszámokat ismertettem, amelyet az egyesület maga alakított ki az elkülönített nyilvántartás megtartása érdekében. Primer kutatásom során három labdarúgó szakembert kérdeztem meg, akik korábban különböző országban foglalkoztak a labdarúgás különböző területeivel, hogy az adott országban az állam milyen mértékben támogatja az utánpótlás labdarúgást Magyarországhoz képest. Kutatásom során megállapítottam, hogy az általam vizsgált produktivitási támogatás Európán egyedi az utánpótlás labdarúgás tekintetében. Szekunder kutatásom során adatokat gyűjtöttem az egyesület adatbázisából. A vizsgálat során megállapítottam, hogy a létszám növekedésnek köszönhetően az egyesület évről évre növekvő tendenciájú támogatásban részesült, továbbá megállapítottam, hogy a pénzügyi feltételek és a szakmai követelmények összeghangolása eredményes volt.

Intézmény

Pannon Egyetem

Kar

Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg

Tanszék

Pénzügy és Gazdálkodás Tanszék

Szak

pénzügy és számvitel

A képzés szintje

alapképzés

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Csanádi Ágnes, Dr.
Belső
egyetemi docens; Pénzügy és Gazdálkodás Tanszék; GKZ
Wellnerné Szabó Veronika
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat
Kulcsszavak: állami költségvetés, egyesületek, ellenőrzés, elszámolás, labdarúgás, produktivitási támogatás
SWORD Depositor: SWORD
Felhasználói azonosító szám (ID): SWORD
Dátum: 17 Jún 2023 13:16
Utolsó módosítás: 17 Jún 2023 13:16
URI: https://perepo-dolgozat.uni-pannon.hu/id/eprint/26047

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet