Érdek vagy Érték a fenntarthatóság egy forgalomtechnikai KKV számára 2022-ben?

Pete Vanda Flóra (2023) Érdek vagy Érték a fenntarthatóság egy forgalomtechnikai KKV számára 2022-ben? Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg.

[thumbnail of pete_vanda_flóra_2023jan_publikus.pdf]
Előnézet
PDF
pete_vanda_flóra_2023jan_publikus.pdf

Download (1MB) | Előnézet
[thumbnail of pete_vanda_flóra_2023jan_publikus_nyilatkozat.pdf] PDF
pete_vanda_flóra_2023jan_publikus_nyilatkozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (106kB)

Absztrakt (kivonat)

A fenntartható fejlődés gazdaságot irányító normája mostanra egyértelműen az emberiség egyetlen választási lehetősége! Az új környezetbarát technológiák mára megvalósíthatóvá váltak. A 2020-as COVID világjárvány sok esetben további motiváló erővel bírt, hiszen az emberéletek védelmében a döntéshozóknak mind politikai mind gazdasági oldalon azonnali, drasztikus változtatásokra volt szükségük. A közeljövő kérdése, hogy a világ politikusai továbbra is négyéves ciklusokban gondolkodva csak rövidtávú, egyéni érdekektől nagyban befolyásolt intézkedéseket tesznek. Vagy a következő generáció és egyúttal a Föld érdekében végre összefognak és drasztikus szabályozói beavatkozások történnek a fosszilis energiatermelési módok visszaszorítására. A Föld vízháztartásának egyensúlyba hozására. A túlnépesedés, illetve Európában a népességfogyás gondjának megoldására. Földünk biodiverzitásának megőrzésére. Végső soron a földi ökoszisztéma megmentésére. Úgy gondolom a mi generációnk, a fiatalok felelőssége, hogy kiharcoljuk a döntéshozók szemléletváltását, és majd munkába állva egy egészen új ökoszemléletű gazdaság részesei, alakítói lehessünk. Sajnos még sok a bizonytalanság egyes módszerekkel kapcsolatban, léteznek akadályok a környeztebarát és fenntartható fejlesztésekben, de még több a bíztató jel arra nézve, hogy a világ és azon belül az EU különösképpen elkötelezett a változtatásban. Ennek bizonyítéka, hogy 2018-ban kihirdették a fenntartható fejlesztés akciótervét, amivel kapcsolatosan idén áprilisban elfogadott új Taxonómia lefedi az európai kibocsátások 93,5%t így segít elérni a 2050 re vállalt carbonsemlegességet. Komoly előrelépés van a lineárisról körforgásos gazdaságra való áttérésben. Hatalmas lépés, hogy a tőkepiacokon egyre fontosabb a cégek ESG minősítése. Dolgozatomban megkísérlem átlátni és bemutatni ezeket a vadonatúj gazdasági tényezőket, úgy gondolom, hogy jelenleg nincs ennél fontosabb kutatási terület. Ugyanakkor fontosnak tartom, hogy mindenki a saját lehetőségeihez képest tegye meg a szükséges lépéseket. Az én esetemben ez most a duális partnerhelyem, egy zalaegerszegi forgalomtechnikai cég fenntarthatósági vizsgálatában, és az ott dolgozók szemléletváltozásának elősegítésében merül ki. Későbbiekben szeretném kutatni az elért eredményeket is.

Intézmény

Pannon Egyetem

Kar

Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg

Tanszék

Logisztika és Menedzsment Informatika Tanszék

Szak

gazdálkodási és menedzsment

A képzés szintje

alapképzés

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Balázsné dr. Lendvai Marietta
Külső
főiskolai docens; Logisztika és Menedzsment Informatika Tanszék; GKZ
NEM RÉSZLETEZETT
Palányi Ildikó, Dr.
Belső
főiskolai docens; Logisztika és Menedzsment Informatika Tanszék; GKZ

Mű típusa: diplomadolgozat
Kulcsszavak: ESG, fenntartható fejlődés - fenntartható növekedés, fenntartható gazdaság, fenntarthatóság, klímavédelem, Road-Piktor Kft. (Zalaegerszeg), vállalati fenntarthatóság, versenyelőny
SWORD Depositor: SWORD
Felhasználói azonosító szám (ID): SWORD
Dátum: 03 Feb 2023 11:24
Utolsó módosítás: 03 Feb 2023 11:24
URI: https://perepo-dolgozat.uni-pannon.hu/id/eprint/26036

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet