Vállakozások komplex elemzése a Covid19 járvány okozta gazdasági válság összefüggésében

Békevári Lilla (2022) Vállakozások komplex elemzése a Covid19 járvány okozta gazdasági válság összefüggésében. Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg.

[thumbnail of békevári_lilla_2022máj_publikus.pdf]
Előnézet
PDF
békevári_lilla_2022máj_publikus.pdf

Download (2MB) | Előnézet
[thumbnail of békevári_lilla_2022máj_publikus_nyilatkozat.pdf] PDF
békevári_lilla_2022máj_publikus_nyilatkozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (363kB)

Absztrakt (kivonat)

A szakdolgozatom témájaként két jelentős térségi vállalkozás elemzését választottam a Covid19 járvány vonatkoztatásában. A járvány megjelenése mindenki életére kihatással lett, a társadalom tagjai kénytelenek voltak bezárkózniuk otthonaikba, a vállalkozások felfüggesztették a termelést, legfőképpen a Covid19 megfékezése érdekében. A járvány megjelenése és következményeinek vizsgálata rendkívül fontos, hiszen egyes vállalkozások esetében a pandémia megjelenése okozott negatív hatásokat. Emiatt egy-egy vállalkozás megítélésénél a külső tényezőket is figyelembe kell venni. A dolgozatom első fejezeteiben a komplex elemzés és a számvitel kapcsolatát mutatom be, továbbá az elemzés legfontosabb lépcsőit, illetve a válság és a vírus tényét taglalom. Az elemzés során a vállalkozások esetében a 2019, 2020 és 2021-es éveket vizsgáltam. Az elemzés adott időintervalluma azért indokolt, mert láthatóvá válik egy járványmentes év – ez a 2019 – továbbá a pandémia megjelenésének éve és a járványt követő év ahol szintén kimutathatóak még az utóhatások. A vállalkozásokat vagyoni, pénzügyi, jövedelmi helyzet és hatékonyság részletes vizsgálata alá vetettem. Az elemzés során a beszámolók mellett, a vevői-szállítói korosítások és a főkönyvi kivonatok is a rendelkezésemre álltak. Ebből kifolyólag törekedtem a megfelelő mennyiségű mutatószám bemutatására, célomnak megfelelően választottam meg a mutatókat. A munka során a Covid19 járvány fontosabb aspektusai mellett a vállalkozások iparági szempontból történő bemutatását is elvégeztem. A mutatószámok mellett ezek is lényeges információk, hiszen ezek nélkül nem tudhatnánk pontosan, hogy mi okozhatta a számítás során kapott eredményt. Javaslataim megtétele előtt, a vírus hatásainak tényét láthattam a vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzet tekintetében. Ez az elmozdulás az egyik cég esetében negatív volt, míg a másik elemzett vállalkozás sikeres évet zárhatott a krízis évében. Javaslatként a következőket állapítottam meg. Elsősorban a vállalkozásoknak törekednie kell az illeszkedési elv betartására, hiszen a nem megfelelő stratégia megválasztása rövid és hosszútávon is negatívan befolyásolhatja a vállalkozás eredményességét, pénzügyi helyzetét. Emellett a likviditásra kell nagy hangsúlyt fektetnie a vállalkozások vezetőinek, a tartósan egy alatti likviditás a vállalkozás működését veszélyeztetheti. Legfőképpen akkor áll fenn ez a veszély, ha egy hirtelen megjelenő vírus üti fel a fejét és erőteljes befolyást gyakorol a világgazdaságra, ezáltal pedig az összes gazdálkodóra is. A két vállalkozás megválasztása a szakdolgozatom legfőbb kérdésének megválaszolása érdekében történt meg, amely keretében elmondhatom, hogy a vírus megjelenése nem minden vállalkozást viselt meg. Kutatási kérdésem a komplex elemzés által megválaszolásra kerülhetett. Összességében az adott vállalkozások eltérő módon sikeresnek mondhatóak, még ha nem is minden mutató ezt az állításomat támasztja alá.

Intézmény

Pannon Egyetem

Kar

Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg

Tanszék

Pénzügy és Gazdálkodás Tanszék

Szak

pénzügy és számvitel

A képzés szintje

alapképzés

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Kiss Gábor Antal
Belső
mesteroktató; Pénzügy és Gazdálkodás Tanszék; GKZ
Seres Péter
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat
Kulcsszavak: 2000. évi C. törvény a számvitelről, Covid19, elemzés, gazdaságosság - gazdasági hatékonyság, illeszkedési elv, járványhatás, jövedelmezőség - jövedelmi helyzet, komplex gazdasági elemzés, pénzügyi helyzet - likviditási helyzet, vagyoni helyzet
SWORD Depositor: SWORD
Felhasználói azonosító szám (ID): SWORD
Dátum: 29 Jún 2022 11:58
Utolsó módosítás: 29 Jún 2022 11:58
URI: https://perepo-dolgozat.uni-pannon.hu/id/eprint/25936

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet