A kriptovaluták helyzete a nemzetközi számviteli standardokban

Gáspár Péter Gáspár (2022) A kriptovaluták helyzete a nemzetközi számviteli standardokban. Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg.

[thumbnail of gáspár_péter_gáspár_2022jan_publikus.pdf]
Előnézet
PDF
gáspár_péter_gáspár_2022jan_publikus.pdf

Download (1MB) | Előnézet
[thumbnail of gáspár_péter_gáspár_2022jan_publikus_nyilatkozat.pdf] PDF
gáspár_péter_gáspár_2022jan_publikus_nyilatkozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (123kB)

Absztrakt (kivonat)

A számítástechnika az a tudományág, ami az utóbbi évtizedekben az egyik leggyorsabb tempóban fejlődött. Rengeteg olyan találmány köszönhetünk neki, amelyek akár észrevétlenül is, de napjaink szerves részévé váltak. Véleményem szerint az egyik legújabb ilyen technológia a blokkláncoké. A technológia 1982-es első említése óta rengeteget fejlesztettek rajta és legfőbb felhasználási területe a Satoshi Nakamoto által a 2008-as világválság alatt megálmodott és elkészített Bitcoin, és a később megjelenő hasonló alapon működő kriptovaluták lettek. A dolgozatom készítésének idejében már több ezer létező kriptovalutáról beszélhetünk, melyeket rengeteg különböző céllal hoztak létre. Népszerűségük növekedésével pedig a blokklánc technológia más területeken való felhasználása is megkezdődött. Ezek bemutatására a dolgozatomban is kitérek, hogy az olvasó tisztába kerülhessen a számtalan fennálló lehetőséggel, amiket a blokklánc nyújt nekünk. A dolgozatomat próbáltam úgy felépíteni és tartalmilag úgy összeállítani, hogy a témában nem jártas olvasók számára is érthető legyen. Ennek érdekében a technológia történelmi áttekintésével kezdtem, a kialakulásával és azokkal a fontosabb személyekkel, akik nagyban hozzájárultak a megvalósításához. Ezt követően tértem át a technológia működésének átfogóbb bemutatására, a használt algoritmusok és módszerek magyarázatára. Dolgozatom következő részében pedig bemutattam a technológia felhasználásának egyéb területeit, példákkal segítve a könnyebb megértést. Dolgozatom fő témájának, a kriptovalutáknak a bemutatására és működésük ismertetésére külön fejezetet szántam, kiemelve napjaink legnépszerűbb kriptovalutáját, a Bitcoint is. Szakdolgozatom végén a kriptovalutákkal kapcsolatos számviteli problémákra próbáltam megoldás nyújtani az IFRS standardok segítségével. Miután egy egyre növekvő népszerűséggel bíró befektetési formáról beszélhetünk a kriptovaluták esetében, egyre fontosabbá válik annak a kérdésnek a megválaszolása, hogy mégis milyen módon kellene vezetni a vállalkozásoknak az általuk nyilvántartott kriptovalutákat a könyveikben. Dolgozatomban négy alcsoportba soroltam be a kriptovalutákat és egyesével megvizsgáltam, mely IFRS standardok lehetnek olyan vállalkozások segítségére, amelyek birtokolnak ilyen vagy hasonló eszközöket. A problémát két irányból is megközelítettem, egyrész a saját célból tartott másrész a harmadik fél számára nyilvántartott kriptovalutákéból is. Véleményem szerint a dolgozatomban sikerült egy iránymutatást összeállítanom a megfelelő IFRS standardok használatához, bár kérdéses, hogy megfigyeléseim meddig lesznek pontosak a témában, hiszen egy folyamatosan fejlődő és változó technológiáról beszélünk, ami miatt számviteli kezelésük sem maradhat meg ebben a formában. Személyes véleményem szerint az elkövetkezendő években a felelős szervek fognak kiadni új IFRS standardot, amely egyedül a kriptovalutákra fog fókuszálni.

Intézmény

Pannon Egyetem

Kar

Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg

Tanszék

Pénzügy és Gazdálkodás Tanszék

Szak

pénzügy és számvitel

A képzés szintje

alapképzés

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Hamidallah Imane
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT
Jagodits Rómeo
Belső
oktató; Pénzügy és Gazdálkodás Tanszék; GKZ

Mű típusa: diplomadolgozat
Kulcsszavak: blokklánc - blockchain, International Accounting Standards - IAS, International Financial Reporting Standards - IFRS, kriptográfia, kriptopénz - kriptovaluta, Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardok - International Financial Reporting Standards - IFRS, Nemzetközi Számviteli Standardok - International Accounting Standards - IAS, számvitel - könyvvitel
SWORD Depositor: SWORD
Felhasználói azonosító szám (ID): SWORD
Dátum: 09 Már 2022 14:27
Utolsó módosítás: 20 Ápr 2022 12:40
URI: https://perepo-dolgozat.uni-pannon.hu/id/eprint/25904

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet