Az innovációs erő fejlesztésének lehetőségei a zalai ökoszisztémában

Tóth Máté Bálint (2022) Az innovációs erő fejlesztésének lehetőségei a zalai ökoszisztémában. Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg.

[thumbnail of tóth_máté_bálint_2022jan_publikus.pdf]
Előnézet
PDF
tóth_máté_bálint_2022jan_publikus.pdf

Download (2MB) | Előnézet
[thumbnail of toth_mate_balint_szerzoi nyilatkozat.pdf] PDF
toth_mate_balint_szerzoi nyilatkozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (106kB)

Absztrakt (kivonat)

A gazdaságban napjaink egyik legtöbbet emlegetett kifejezései között szerepel az innováció. Az innovációnak meghatározó szerepe van a gazdaság fejlődésében. Az innováció szerves részét képezi mindennapi életünknek, jelen van gyakorlatilag az emberiség létezése óta. Folyamatosan újítunk, fejlesztünk, ez nincs másképp a zalai térségben sem. Dolgozatomban igyekszem átfogó képet adni az innováció elméletéről és gyakorlati rendszeréről. Kutatásom során választ keresek többek között az alábbiakra: Milyen hatásai vannak az innovációnak a gazdaságfejlesztésre? Vajon a zalai térség vállalatain belül mekkora a hajlandóság az újításokra? Milyen innovációs elképzeléseik vannak? Milyen akadályozó tényezőkkel találkozhatnak innovációs fejlesztéseik során? A tesztpálya és környezete hogyan tudja segíteni a zalai térség vállalatait (és fordítva) fejlesztéseik, innovációs tevékenységeik során? A létrejött ökoszisztéma hogyan tudja előre mozdítani a térség gazdasági növekedését? Szakdolgozatomban 3 fő logikai pillérre építkezek. Először ismertetem az innováció fogalmi meghatározásait, majd három besorolási forma szerint kitérek az innováció típusaira, valamint a 6 generáción átívelő innovációs modellekre. Ezt követően pedig a nélkülözhetetlen kapocsról, az innovációmenedzsmentről és annak gyakorlati szerepéről írok, mellyel megalapozom a dolgozatom következő fontos pillérét. Ennek fókuszába a globális, a hazai, s a zalai innovációs teljesítményeket, az ezt támogató, befolyásoló trendeket, jó gyakorlatokat állítom, kiemelve a tesztpálya szerepét. Dolgozatom utolsó részében kétirányú primer kutatás keretein belül vizsgálódok. Egyrészt egy kvantitatív online kérdőíves kutatás, másrészt pedig egy kvalitatív mélyinterjús megkérdezés keretében elemzem, hogy a zalai térség vállalkozásainak milyen a hozzáállása az innovációhoz, miképpen látják a lehetőségeket a térségben, s milyen innovációs erőt rejtenek. Az elemzésből kiderül, hogy melyek azok a területek, amire a vállalatok a legnagyobb és a legkisebb hangsúlyt fektetik. Azonosításra kerülnek azok az akadályozó tényezők, amelyek hátráltatják a vállalati innovációs tevékenységeket. Továbbá az is kiemelt figyelmet kapott, hogy a létrejött ökoszisztéma és a zalai térség vállalatai között milyen kapcsolódási lehetőségek merülnek fel. Végezetül az eredmények alapján vonom le következtetéseimet, s teszek javaslatot a zalai ökoszisztéma fejlesztéséhez.

Intézmény

Pannon Egyetem

Kar

Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg

Tanszék

Logisztika és Menedzsment Informatika Tanszék

Szak

gazdálkodási és menedzsment

A képzés szintje

alapképzés

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Balázsné dr. Lendvai Marietta
Belső
főiskolai docens; Logisztika és Menedzsment Informatika Tanszék; GKZ
Nagy András
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat
Kulcsszavak: innováció, innovációmenedzsment, innovációs erő, interjú, trend, véleménykutatás - kérdőíves vizsgálat, Zala megye, ZalaZONE Ipari Park Zrt. (Zalaegerszeg)
SWORD Depositor: SWORD
Felhasználói azonosító szám (ID): SWORD
Dátum: 09 Már 2022 14:26
Utolsó módosítás: 09 Már 2022 14:26
URI: https://perepo-dolgozat.uni-pannon.hu/id/eprint/25857

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet