Nagykapornak Község Önkormányzata működésének és gazdálkodásának vizsgálata a 2018-2020. években

Temlén Laura (2021) Nagykapornak Község Önkormányzata működésének és gazdálkodásának vizsgálata a 2018-2020. években. Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg.

[thumbnail of temlén_laura_2021máj_publikus.pdf]
Előnézet
PDF
temlén_laura_2021máj_publikus.pdf

Download (1MB) | Előnézet
[thumbnail of temlén_laura_2021máj_publikus_nyilatkozat.pdf] PDF
temlén_laura_2021máj_publikus_nyilatkozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (868kB)

Absztrakt (kivonat)

Záródolgozatomban Nagykapornak Község Önkormányzatának működésének és gazdálkodásának vizsgálatát végeztem el a 2018-2020. években, beszámolók és további más adminisztrációs eszközök használatával. Tanulmányom elkészítését a fentebb említett iratokon kívül egyéb szakirodalmak segítették és további kérdéseimben a külső konzulensem adott választ. Az elemzésem 3 év adataira épült. Első körben az önkormányzatokról írtam általánosságban, az önkormányzati rendszer létrejöttéről és az önkormányzatok típusairól. Ebben a részben sokat segített az internet, a különböző szakirodalmak és az Mötv. Ezt követően Nagykapornak bemutatásával foglalkoztam, ugyanis itt a 3. fejezetben mutattam be rövid történelmi áttekintővel és pár érdekes információval. Ezt követően nagyobb terjedelemben a 4. fejezetben ismertettem Nagykapornak szerveit, működését és Nagykapornak Község Önkormányzathoz szorosan hozzákapcsolódó tevékenységeket. Ismertetve ezzel is a hatáskörét, feladatkörét, a képviselő-testületet és a testületi ülést is megemlítettem. Megjegyzésként a települési tisztség viselőkről és a Közös Önkormányzati Hivatalról is említést tettem. A következő fejezetben elemeztem Nagykapornak Község Önkormányzatának teljesített bevételeit és kiadásait. Az elemzést a dinamikus viszonyszámokkal kezdtem, először a bevételeket, majd utána a kiadásokat elemeztem, amiből megállapítottam, hogy a bevételek a bázis viszonyszámmal számítva szépen emelkedő tendenciát mutatnak. Viszont ha a lánc viszonyszámot nézem ott ugyan ez már nem mondható el. Mivel ott 2019-hez viszonyítva 2020-ra csökkent az aránya, ez annak tudható be, hogy a minimálbér és a garantált kötelező bér minimum emelkedett. Ha a kiadást néztem, akkor 2019-ben volt a legnagyobb kiugrás a viszonyszámokat nézve, de 2020-ra csökkentek a kiadások, annak köszönhetően, hogy garantált bérminimum kisebb százalékban növekedett, illetve a felhalmozott kiadások közel azonos szinten maradtak az előző évhez képest. Ezek után ismertettem a bevételeket és kiadásokat megoszlási viszonyszámszámítással. Az elemzésem alatt arra a megállapításra jutottam, hogy a legtöbb bevételi elemnél hullámzó tendenciát mutatnak a számok, ami annak köszönhető, hogy az önkormányzat beruházásokat nyert különböző pályázatokkal. A legtöbb kiadási nem stagnáló tendenciát mutat, ennek az oka, hogy a minimálbér és más különböző adókon nem emeltek. Dolgozatom utolsó fejezete a Feladatfinanszírozási rendszerre koncentrálódott, amelyben kitértem az önfenntartó feladatokra és a feladatfinanszírozási feladatokra is. Összességében kijelenthető, hogy annak ellenére, hogy egy kis községről van szó, igyekszik élni a fejlődési lehetőségekkel, és arra törekszik, hogy erőforrásait úgy használja fel, hogy az maximálisan a közösség érdekeit szolgálja.

Intézmény

Pannon Egyetem

Kar

Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg

Tanszék

Logisztika, Menedzsment Informatika Tanszék

Szak

gazdálkodási és menedzsment

A képzés szintje

felsőoktatási szakképzés

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Csanádi Ágnes, Dr.
Belső
Egyetemi docens; Pénzügy és Gazdálkodás Tanszék; GKZ
Vlahovics Judit Mária
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: záródolgozat (felsőoktatási szakképzés)
Kulcsszavak: gazdálkodás elemzése, helyi önkormányzat - települési önkormányzat, Nagykapornak (Zala), önkormányzati gazdálkodás - önkormányzati költségvetés, szervezeti felépítés - szervezeti struktúra
SWORD Depositor: SWORD
Felhasználói azonosító szám (ID): SWORD
Dátum: 21 Szep 2021 13:05
Utolsó módosítás: 21 Szep 2021 13:05
URI: https://perepo-dolgozat.uni-pannon.hu/id/eprint/25842

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet