Nemzeti Művelődési Intézet hatása a helyi társadalom önfejlesztő folyamataira

Böröcz Annabella (2021) Nemzeti Művelődési Intézet hatása a helyi társadalom önfejlesztő folyamataira. Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg.

[thumbnail of böröcz_annabella_2021máj_publikus.pdf]
Előnézet
PDF
böröcz_annabella_2021máj_publikus.pdf

Download (2MB) | Előnézet
[thumbnail of böröcz_annabella_2021máj_publikus_nyilatkozat.pdf] PDF
böröcz_annabella_2021máj_publikus_nyilatkozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (663kB)

Absztrakt (kivonat)

A mai világban egyre inkább elfogadott hozzáállás, hogy a vállalatoknak társadalmilag felelősen kell a tevékenységüket végezni. A nonprofit szervezetekről általánosságban elmondható, hogy nem haszonszerzés céljából tevékenykednek, munkájuk építő hatással van a társadalomra. Záródolgozatom a társadalmi felelősségvállalásról szól, amely napjainkban egyre nagyobb szerepet tölt be a vállalatok életében. Dolgozatom megírása során bizonyosságot nyertem arról, hogy valóban nem elhanyagolható a szervezetek társadalmi felelősségvállalása és fenntarthatósága. A CSR tevékenységek gyakorlati megvalósítását a Nemzeti Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. példáján keresztül mutatom be. A dolgozat célja összességében az, hogy részletes képet adjon a CSR fogalmáról, eszközeiről, alakulásáról és betekintést nyújtson a Nemzeti Művelődési Intézet társadalmi felelősségvállalásába. Az empirikus kutatás során egyrészt azt vizsgáltam, hogy a Vas Megyei Igazgatóság vezetője és dolgozói mennyire vannak tisztában a társadalmi felelősségvállalással és a fenntartható fejlődéssel kapcsolatban. Másrészt pedig a helyi települések egy részében készített interjúm segítségével próbáltam felmérni, milyen kapcsolatban állnak az intézettel és az általuk végzett tevékenység mennyire van hatással a közösségekre. Strukturált interjúk segítségével végeztem el a kutatást. Ezenfelül szeretnék választ kapni arra, hogy a szervezetnek milyen hatása volt az évek során a társadalomra, valamint milyen új és innovatív online eszközökkel valósítják meg a programszervezést a kialakult járványügyi helyzet miatt. Az eredmények alapján elmondhatom, hogy a munkavállalók számára fontos, hogy foglalkozzanak a társadalmat érintő problémákkal és megoldást találjanak rájuk. Pozitív eredménynek mondható el, hogy a megkérdezett települések szemében a Nemzeti Művelődési Intézet tevékenysége hasznos és a munkájuk hozzájárult a lakosság jobb életének megteremtéséhez. A gyakorlati időszak alatt is körvonalazódott, hogy a Nemzeti Művelődési Intézet példamutatóan teljesít a társadalmi felelősségvállalás terén. Elmondható az is, hogy egy átfogó képet kaptam a témáról és bízom benne, hogy egyre több cég fog figyelmet fordítani a körülöttük lévő környezetre.

Intézmény

Pannon Egyetem

Kar

Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg

Tanszék

Logisztika, Menedzsment Informatika Tanszék

Szak

gazdálkodási és menedzsment

A képzés szintje

felsőoktatási szakképzés

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Éles Krisztina
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT
Jármai Erzsébet Mária, Dr.
Belső
Főiskolai docens; Logisztika, Menedzsment Informatika Tanszék; GKZ

Mű típusa: záródolgozat (felsőoktatási szakképzés)
Kulcsszavak: fenntarthatóság, helyi társadalom, közművelődés, közösségépítés, Nemzeti Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft., társadalomfejlesztés, vállalati társadalmi felelősségvállalás - Corporate Social Responsibility - CSR
SWORD Depositor: SWORD
Felhasználói azonosító szám (ID): SWORD
Dátum: 21 Szep 2021 13:04
Utolsó módosítás: 21 Szep 2021 13:04
URI: https://perepo-dolgozat.uni-pannon.hu/id/eprint/25801

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet