A helyi önkormányzatok szervezete és működésének elemzése Felsőrajk Község Önkormányzata példáján a 2017-2019. években

Németh Eszter (2021) A helyi önkormányzatok szervezete és működésének elemzése Felsőrajk Község Önkormányzata példáján a 2017-2019. években. Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg.

[thumbnail of németh_eszter_2021jan_publikus.pdf]
Előnézet
PDF
németh_eszter_2021jan_publikus.pdf

Download (2MB) | Előnézet
[thumbnail of németh_eszter_2021jan_publikus_nyilatkozat.pdf] PDF
németh_eszter_2021jan_publikus_nyilatkozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (710kB)

Absztrakt (kivonat)

Egy település működéséhez elengedhetetlen a helyi önkormányzás megfelelő működése. A szakmai gyakorlatomat Felsőrajk Község Önkormányzata Hivatalánál töltöttem, így magam is betekintést nyerhettem az önkormányzati tevékenységbe és az önkormányzati életbe, ezért is fontos számomra ez a téma, amelyet mélyebben szerettem volna megismerni. A szakdolgozatomat az államháztartás rendszerének bemutatásával vezettem fel, majd ennek egyik alrendszerét a helyi önkormányzást mutattam be. A dolgozatom fő témája Felsőrajk Község Önkormányzata működése és gazdálkodása volt. Bemutattam a község rövid történetét, részleteztem a szervezeti felépítését és elemeztem a gazdálkodását. Felsőrajk ugyan egy kis település Zala megyében, de az önkormányzat tevékenységével, racionális gazdálkodásával évről-évre jobbá kívánja tenni az ott élők életét. A dolgozatomban részletesen vizsgáltam az önkormányzat költségvetésének bevételi és kiadási struktúrájának alakulását a 2017-2019. években. Az adatok alapján arra a megállapításra jutottam, hogy mind a bevételek, mind a kiadások mozgása változékony tendenciát mutatott, a 2018. évben jelentős növekedésnek indult, majd újra visszaesett. A 2018. év növekedését erősen befolyásolták a fejlesztések és pályázati forrásokból befolyt támogatások, hiszen az önkormányzat az elmúlt időszakban számos fejlesztést valósított meg. A szakdolgozatom megírását primer kutatással kíséreltem meg teljesebbé tenni. Készítettem egy felmérést, amellyel képet szerettem volna kapni arról, hogy a helyi lakosság mennyire elégedett az önkormányzati feladatellátással és a közszolgáltatásokkal. A felmérésemben a lakosság kifejezhette véleményét a község fejlesztésével kapcsolatban, amelyek elősegíthetik a település színvonalának emelkedését Ezek a javaslatok nagy mértékben szerepelnek az önkormányzat 2020-2025. évi fejlesztési tervében is. Összességében szakdolgozatom megírásával a célom az volt, hogy felhívjam a figyelmet arra, hogy az önkormányzati munka mennyire fontos és elengedhetetlen egy település számára, továbbá fontosnak tartottam, hogy megismertessem az önkormányzati rendszer felépítését és működését.

Intézmény

Pannon Egyetem

Kar

Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg

Tanszék

Pénzügy és Gazdálkodás Tanszék

Szak

gazdálkodási és menedzsment

A képzés szintje

alapképzés

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Balogné dr. Andel Zsuzsanna
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT
Csanádi Ágnes, Dr.
Belső
egyetemi docens; Pénzügy és Gazdálkodás Tanszék; GKZ

Mű típusa: diplomadolgozat
Kulcsszavak: államháztartás, Felsőrajk (Zala), helyi önkormányzat - települési önkormányzat, kérdőíves vizsgálat, költségvetési gazdálkodás, község, közszolgáltatás, önkormányzati gazdálkodás - önkormányzati költségvetés
SWORD Depositor: SWORD
Felhasználói azonosító szám (ID): SWORD
Dátum: 14 Szep 2021 10:09
Utolsó módosítás: 14 Szep 2021 10:09
URI: https://perepo-dolgozat.uni-pannon.hu/id/eprint/25770

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet