A ZalaZONE tesztpálya projekt és a köré épülő ökoszisztéma bemutatása a tudományos és innovációs parkok tükrében

Molnár Márton (2021) A ZalaZONE tesztpálya projekt és a köré épülő ökoszisztéma bemutatása a tudományos és innovációs parkok tükrében. Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg.

[thumbnail of molnár_márton_2021jan_publikus.pdf]
Előnézet
PDF
molnár_márton_2021jan_publikus.pdf

Download (5MB) | Előnézet
[thumbnail of molnár_márton_2021jan_publikus_nyilatkozat.pdf] PDF
molnár_márton_2021jan_publikus_nyilatkozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (972kB)

Absztrakt (kivonat)

A szakdolgozat a tudományos és innovációs parkok rendszerének bemutatásával foglalkozik a zalaegerszegi járműipari tesztpálya köré épülő ökoszisztéma példáján keresztül. A tanulmány első részében sor kerül a tesztpálya projekt bemutatására, különös tekintettel ennek előzményeire, céljaira és indokoltságára. Következő lépésben a projekt Európai Uniós és magyar K+F+I és oktatásfejlesztési programokhoz való kapcsolódásait vizsgálom. A továbbiakban megismerhetjük a tesztpálya tágabb K+F+I környezetét. Egy rövid nemzetközi kitekintés során körvonalazódik Magyarország innovációs miliője az EU által kidolgozott innovációs eredménytábla segítségével. Majd fény derül, hogy Zala megye hol helyezkedik el a megyék rangsorában K+F helyek, kutatói létszám és K+F ráfordítások szerint, illetve, hogy e mutatók, hogyan változtak az elmúlt pár év során a megyét illetően. A dolgozat harmadik fejezetében a tesztpálya projekt tovagyűrűző hatásai kerülnek bemutatásra. Az elméleti szakirodalmak alapján megtörténik a tovagyűrűző hatások definiálása és kategorizálási lehetőségei, majd a fejezet második felében a projekt által kiváltott mikro- és makro szintű tovagyűrűző hatásokat elemzem. A mikro-szintű hatások közül a tesztpálya köré épülő tudományos ökoszisztéma elemei kiemelt részletességgel kerülnek bemutatásra. A következő részben kitérek a tudományos és innovációs parkok gazdaságban betöltött szerepére, valamint a szakirodalmak alapján elméleti oldalról is ismertetem ezen létesítményeket. Majd négy nemzetközileg sikeres tudományos park példáján keresztül még nagyobb bepillantást nyerhetünk a parkok struktúrájának és működésének rendszerébe. A külföldi kitekintés után a hazai tudományos parkok tervezett helyszínei és iparági specializáltságuk is bemutatásra kerül. Ebben a részben kitérek a zalaegerszegi ZalaZONE Tudományos és Innovációs Park koncepciójára is. A szakdolgozat utolsó szakaszában egy kérdőíves primer kutatás révén fény derül a ZalaZONE Tudományos és Innovációs parkkal kapcsolatban lévő külső és belső szereplők innovációs helyzetére, a park által nyújtott előnyökre, valamint a park legnagyobb erősségeire illetve fejlesztésre szoruló elemeire is.

Intézmény

Pannon Egyetem

Kar

Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg

Tanszék

Logisztika, Menedzsment Informatika Tanszék

Szak

gazdálkodási és menedzsment

A képzés szintje

alapképzés

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Nagy András
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT
Palányi Ildikó, Dr.
Belső
főiskolai docens; Logisztika, Menedzsment Informatika Tanszék; GKZ

Mű típusa: diplomadolgozat
Kulcsszavak: innováció, innovációs park, járműipari tesztpálya, K+F+I környezet, kérdőíves vizsgálat, tovagyűrűző hatás - multiplikáció, tudásalapú projekt, tudományos park, ZalaZONE Ipari Park Szolgáltató Kft. (Zalaegerszeg, ZalaZONE Tudományos Park Szolgáltató Kft. (Zalaegerszeg)
SWORD Depositor: SWORD
Felhasználói azonosító szám (ID): SWORD
Dátum: 14 Szep 2021 10:08
Utolsó módosítás: 14 Szep 2021 10:08
URI: https://perepo-dolgozat.uni-pannon.hu/id/eprint/25765

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet