A pizzériák gazdasági helyzete

Tóth Ronald Kevin (2025) A pizzériák gazdasági helyzete. Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg.

[thumbnail of tóth_ronald_kevin_2025máj_publikus.pdf]
Előnézet
PDF
tóth_ronald_kevin_2025máj_publikus.pdf

Download (852kB) | Előnézet
[thumbnail of tóth_ronald_kevin_2025máj_publikus_nyilatkozat.pdf] PDF
tóth_ronald_kevin_2025máj_publikus_nyilatkozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (143kB)

Absztrakt (kivonat)

A szakdolgozatomban a vendéglátóipar jelenlegi gazdasági helyzetét, azon belül is a pizzériák működését és kihívásait vizsgáltam. A témaválasztás számomra nemcsak szakmailag volt izgalmas, hanem személyesen is közel áll hozzám, hiszen jelenleg is pizzaszakácsként dolgozom a zalaegerszegi Park Pizzában. Így első kézből látom, hogyan működik egy pizzéria a mindennapokban, és milyen külső gazdasági hatások befolyásolják a működését. A dolgozatban először a vendéglátóipar általános helyzetét elemeztem, különös figyelmet fordítva az olyan tényezőkre, mint a COVID–19 járvány, az infláció vagy a munkaerőhiány. Ezek az utóbbi években jelentős kihívások elé állították az ágazat szereplőit, és jól látszik, hogy csak azok a vállalkozások tudtak talpon maradni, amelyek rugalmasan tudtak reagálni a változásokra. A dolgozat második részében a pizzériák üzleti modelljeit mutattam be – az elviteles helyektől kezdve a franchise hálózatokon át egészen a vegyes modellben működő egységekig. Részletesen elemeztem a költségszerkezetet, az árazási stratégiákat, valamint azt is, hogyan lehet a digitális megoldásokkal (pl. ételrendelő appokkal vagy közösségi médiával) növelni a hatékonyságot és a vendégélményt. A dolgozat része volt egy saját esettanulmány is a Park Pizzáról, ahol bemutattam a mindennapi működésünket, a pizzakészítés folyamatát, az alapanyagok fontosságát, és azt, hogy miként próbáljuk megtartani a minőséget még a gazdasági nehézségek ellenére is. Külön kiemeltem azokat az elemeket, amelyek szerintem hozzájárulnak egy ilyen hely sikeréhez: a precizitás, a vendégközpontúság, az innováció és a jó csapat munka. A dolgozat készítése során világossá vált számomra, hogy mennyire azonosak a gyakorlati tapasztalataim a kutatásommal. Összességében a szakdolgozatom célja az volt, hogy ne csak elméleti szinten mutassam be a pizzériák működését, hanem saját tapasztalataimon keresztül gyakorlati oldalról is rávilágítsak arra, milyen komplex kihívásokkal és lehetőségekkel találkozik ma egy vendéglátós vállalkozás. Remélem, hogy a dolgozat hasznos lehet mind azok számára, akik érdeklődnek a vendéglátás iránt, vagy esetleg hasonló vállalkozás indításán gondolkodnak.

Intézmény

Pannon Egyetem

Kar

Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg

Tanszék

Logisztika és Menedzsment Informatika Tanszék

Szak

gazdálkodási és menedzsment

A képzés szintje

felsőoktatási szakképzés

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Halpert Erik
Belső
tanársegéd; Logisztika és Menedzsment Informatika Tanszék; GKZ

Mű típusa: záródolgozat (felsőoktatási szakképzés)
Kulcsszavak: esettanulmány, marketingkommunikáció, SWOT analízis, üzleti modell, vendéglátás
SWORD Depositor: SWORD
Felhasználói azonosító szám (ID): G. Tibor Szabó
Dátum: 09 Júl 2025 09:32
Utolsó módosítás: 09 Júl 2025 09:37
URI: https://perepo-dolgozat.uni-pannon.hu/id/eprint/26456

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet