Az orosz-ukrán háború gazdasági hatásai Magyarország kereskedelmére és lakosságára

Molnár Máté Miklós (2024) Az orosz-ukrán háború gazdasági hatásai Magyarország kereskedelmére és lakosságára. Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg.

[thumbnail of molnár_máté_miklós_2024jún_publikus.pdf]
Előnézet
PDF
molnár_máté_miklós_2024jún_publikus.pdf

Download (1MB) | Előnézet
[thumbnail of molnár_máté_miklós_2024jún_publikus_nyilatkozat.pdf] PDF
molnár_máté_miklós_2024jún_publikus_nyilatkozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (71kB)

Absztrakt (kivonat)

A szakdolgozatom témájának a szomszédos országban zajló az orosz – ukrán háború gazdasági hatásai adták a kiinduló pontot és ezt szűkítettem elsősorban hazánk kereskedelemére és kíváncsi voltam még a lakosságra is hatással járó következményekre. Már a konfliktus kitörésével érdekelt a téma és figyelemmel kísértem a történések alakulását, ezért döntöttem úgy, hogy szeretném ezt ebben tanulmányban bemutatni. A COVID-19 járvány után még teljesen ki sem lábalt a világ a sokkhatásból, egyből bekövetkezett egy újabb hatalmas következményekkel járó esemény, a háború. Ezért még napjainkban is aktuális és folyamatosan változhat a helyzet. Mint minden háború ez is hatalmas pusztításokkal és gazdasági következményekkel járt. Ez volt az egyik fő célja a dolgozatnak, hogy ezeket a gazdasági hatásokat bemutassam hazánk tekintetében. A másik fő cél pedig a lakosság helyzetének vizsgálata, hogy miként változott meg a háztartások kiadásai és a lakosság szemléletmódja a negatív következmények hatására. A dolgozat első részében szekunder kutatás alapján ismertetem a gazdasági okokat szakirodalmi források és szakértők által írt cikkek alapján. Itt kitérek hazai és globális szintre is, illetve röviden ismertetem a történelmi múltját a két országnak, amely számos konfliktust rejt az államok között. Továbbá a két ország fő kereskedelmi és export anyagait elemzem. Majd ezt követően a primer kutatásom során Google Forms kérdőív alkalmazásával begyűjtött eredményeket ismertetem és elemzem. Érdekesnek találtam, hogy akik kitöltötték a kérdőívet, hogy vélekednek a fegyveres konfliktus okozta hazai gazdasági helyzetről és ők mely területeken veszik észre az esetleges negatív következményeket. Ezen eredmények ismeretében levontam a konklúzióimat és az előzetesen feltett hipotéziseimet vizsgálom, hogy igaznak bizonyultak-e vagy a kutatás megcáfolta azokat. Sajnos a háború még 2024 májusában is javában zajlik és nincs kilátásban a békekötés és a megegyezés ezért nem tudjuk kijelenteni, hogy a jövőben nem éri a lakosságot új, nem várt fordulat.  Összefoglalva a dolgozat bemutatja a mindennapi életben érzékelhető változásokat az átlagember tapasztalatain keresztül és magyarázatot ad a változások miértjére.

Intézmény

Pannon Egyetem

Kar

Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg

Tanszék

Logisztika és Menedzsment Informatika Tanszék

Szak

gazdálkodás és menedzsment

A képzés szintje

alapképzés

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Szili-Fodor Dóra, Dr.
Belső
adjunktus; Logisztika és Menedzsment Informatika Tanszék; GKZ
Takács Dezső
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat
Kulcsszavak: árváltozás, fogyasztói szokások - fogyasztói magatartás, gazdasági következmények, kereskedelem, kérdőíves vizsgálat - véleménykutatás, orosz-ukrán háború
SWORD Depositor: SWORD
Felhasználói azonosító szám (ID): SWORD
Dátum: 20 Jún 2024 09:11
Utolsó módosítás: 20 Jún 2024 09:11
URI: https://perepo-dolgozat.uni-pannon.hu/id/eprint/26380

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet