Élet a "kolbászkerítésen túl" – Avagy hol éri meg elkezdeni dolgozni a diploma megszerzése után?

Skoda Gergő (2024) Élet a "kolbászkerítésen túl" – Avagy hol éri meg elkezdeni dolgozni a diploma megszerzése után? Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg.

[thumbnail of skoda_gergő_2024jan_publikus.pdf]
Előnézet
PDF
skoda_gergő_2024jan_publikus.pdf

Download (1MB) | Előnézet
[thumbnail of skoda_gergő_2024jan_publikus_nyilatkozat.pdf] PDF
skoda_gergő_2024jan_publikus_nyilatkozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (123kB)

Absztrakt (kivonat)

A diploma közeledtével egyre inkább foglalkoztatnak a kérdések: „Hogyan tovább? Maradjak itthon, vagy próbálkozzak meg külföldi munkavállalással?”. Ezekre a jövőmet befolyásoló komoly kérdésekre szeretnék kutatásomban választ kapni. A téma fontosságát jelzi a demográfiai folyamatokban tapasztalható jelentős elöregedési tendencia egész Európában. A népesség fogyásában és az elöregedés kezelésében a bevándorlás ösztönzése és a születések számának növelése segíthetne. Ugyanakkor hazánkban nemhogy a bevándorlás lenne jellemző folyamat, hanem sokkal inkább a külföldre történő migráció tapasztalható, főképp a fiatal korosztályból vándorolnak ki nagyon sokan. A magasan képzett fiatal munkaerő tömeges külföldre költözése jelentős negatív gazdasági következményekkel járhat (innováció, gazdasági növekedés stb. elmaradása). Kutatásom fő célja felfedni a felsőfokú intézményekben tanuló fiatalok munkaerőpiacra lépéssel kapcsolatos gondolkodását, hozzáállását, érzéseit, tervezett magatartását (attitűd) mind hazánkban, mind az országhatáron túl. Kutatásom során az alábbi kérdésekre kívánok választ találni: Milyenek a fiatalok fogyasztói és megtakarítási szokásai jelenleg és potenciális munkavállalóként? Milyen jövedelmi és egyéb munkavállalással kapcsolatos elvárással rendelkeznek a hazai és a külföldi fiatalok? Milyen azonosságok és különbözőségek fedezhetők fel a fiatalok munkavállalói attitűdje között hazánkban és külföldön? Milyen összefüggések mutathatók ki a fiatalokra jellemző adatok és a munkavállalási elvárások között? Hogyan karakterizálható a fiatalok lehetséges „munkavállalási útja”? Kutatásom módszertanilag egy értékelő és szintetizáló kutatás, kvalitatív jellegű. Az adatok szekunder és primer adatforrásokból származnak. A primer adatgyűjtés a választott országokban lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező felsőfokú képzésben résztvevő fiatalokra koncentrál, eszköze a kérdőív. Az online kérdőív segítségével felmérést készítek az említett fiatalok körében a hógolyó elv alkalmazásának segítségével. Az adatok feldolgozása statisztikai módszerekkel történik (viszonyszámok, összefüggésvizsgálat). A minőségi ismérvek közötti kapcsolatvizsgálati módszer az asszociációs vizsgálat. A kutatás célja választ kapni arra, hogy hol éri meg jobban elkezdeni dolgozni a diploma megszerzése után: Magyarországon, vagy külföldön. A vizsgálat eredménye az országok fiataljainak munkavállalói attitűdje közötti azonosságok és különbözőségek azonosítása. További eredmény a fiatalok tervezett lehetséges „munkavállalási útjainak” karakterizálása (persona profilok) kialakítása, illetve a jövő vizionálása. Kutatásommal gazdagítani kívánom a témában megjelenő empirikus tanulmányok körét, mely a későbbiekben az oktatásban is felhasználható.

Intézmény

Pannon Egyetem

Kar

Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg

Tanszék

Pénzügy és Gazdálkodás Tanszék

Szak

gazdálkodási és menedzsment

A képzés szintje

alapképzés

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Antal Anita, Dr.
Belső
egyetemi docens; Pénzügy és Gazdálkodás Tanszék; GKZ
Szűcs Judit
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat
Kulcsszavak: attitűd, diploma, jövőkép, kérdőíves vizsgálat - véleménykutatás, külföld, migráció - vándorlás, munkavállalás
SWORD Depositor: SWORD
Felhasználói azonosító szám (ID): SWORD
Dátum: 17 Feb 2024 09:26
Utolsó módosítás: 17 Feb 2024 09:26
URI: https://perepo-dolgozat.uni-pannon.hu/id/eprint/26347

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet