Fenntartható-e az e-sport? : Az e-sport fenntarthatóságának gazdasági vonatkozású vizsgálata

Bella Dániel (2023) Fenntartható-e az e-sport? : Az e-sport fenntarthatóságának gazdasági vonatkozású vizsgálata. Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg.

[thumbnail of bella_dániel_2023TDK.pdf]
Előnézet
PDF
bella_dániel_2023TDK.pdf

Download (921kB) | Előnézet
[thumbnail of bella_dániel_2023TDK_nyilatkozat.pdf]
Előnézet
PDF
bella_dániel_2023TDK_nyilatkozat.pdf

Download (685kB) | Előnézet

Absztrakt (kivonat)

A fenntarthatóság kérdése a XXI. század egyik legnagyobb kihívása. A fenntartható fejlődés tulajdonképpen az élet minden területén megjelenik, legyen szó gazdaságról, a felsőoktatásról, a sportról, vagy akár az információs technológiáról. Korábbi tapasztalataim (Bella, Németh, Dancs, 2021) valamint a szakirodalmak azt mutatják, hogy egy-egy sportrendezvény fenntarthatósága csak a bizonyos pillérek – gazdasági, társadalmi, környezeti – vonatkozásában valósul meg (Müller és mtsai, 2020). A fenntarthatóság azonban csak abban az esetben értelmezhető, ha mind a három aspektusát együttesen értékeljük. Az információs technológia fejlődésével, a digitalizációval, valamint az okoseszközök terjedésével egyre népszerűbbé váltak az elektronikus sportok is, amely a sport világát is drasztikus mértékben érinti. Jelen pályamunkában az e-sport fenntarthatóságával foglalkozom, kiemelt figyelmet fordítva a gazdasági vonatkozású aspektusaira. Ennek hátterében az áll, hogy az online játékok, streaming, gaming, valamint az e-sport az elmúlt közel két évtizedben rohamos fejlődésen ment keresztül, hatalmas iparággá vált (Szabella, 2018). Kutatásomban a szakirodalomelemzés módszerét használtam, illetve kvalitatív mérés előkészítéséhez interjú kérdéseket állítottam össze, hogy a hazai e-sport élet jelentős szereplőivel a kutatás 2. fázisában elkészítsem azt. Az eredmények azt mutatják, hogy az e-sportban jelentős potenciál van és a fenntarthatóság nem csak a hagyományos sportban, hanem az e-sportban is kiemelt fontossággal bír.

Intézmény

Pannon Egyetem

Kar

Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg

Tanszék

Gazdálkodási és Menedzsmnet

Szak

Gazdálkodási és menedzsment

A képzés szintje

felsőoktatási szakképzés

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Szili-Fodor Dóra, Dr.
Belső
NEM RÉSZLETEZETT
Szűcs Judit, Dr.
Belső
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: TDK dolgozat
Kulcsszavak: e-sport - elektronikus sport, fenntarthatóság, gazdaság, fenntartható fejlődés - fenntartható növekedés, sportfinanszírozás, videójáték - videójátékok
Felhasználói azonosító szám (ID): Ármin Szekér
Dátum: 16 Jan 2024 14:21
Utolsó módosítás: 16 Jan 2024 14:21
URI: https://perepo-dolgozat.uni-pannon.hu/id/eprint/26262 URI: https://perepo-dolgozat.uni-pannon.hu/id/eprint/26262

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet