Vállalatértékelés a Z+D Nagykereskedelmi és Diszkont Kft. példáján keresztül

Libor Laura (2023) Vállalatértékelés a Z+D Nagykereskedelmi és Diszkont Kft. példáján keresztül. Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg.

[thumbnail of libor_laura_2023máj_publikus.pdf]
Előnézet
PDF
libor_laura_2023máj_publikus.pdf

Download (1MB) | Előnézet
[thumbnail of libor_laura_2023máj_publikus_nyilatkozat.pdf] PDF
libor_laura_2023máj_publikus_nyilatkozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (114kB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatom témaválasztásánál elsősorban az volt a célom, hogy elemzést végezzek arról, hogy az infláció növekedésének hatása milyen mértékben hat a vállalat működésére és mik a jövőbeli kilátások a magam által választott vállalat esetében. Kutatásomban szerettem volna választ kapni arra is, hogy a vizsgált időszak alatt alul- vagy felülértékelt-e a vállalat, illetve, hogy a mutatók mennyire tükrözik a vállalat valós gazdasági helyzetét az infláció alatt. A vállalati érték meghatározása egy elég összetett folyamat, mivel nagymértékben függ a jövőbeli feltételezésektől, illetve fontos szerepet játszanak a szubjektív megítélések. Ennek függvényében kimutatásokat készítettem az infláció alakulásáról, és diagramokkal ábrázoltam a bekövetkezett változásokat, majd kiértékeltem az adatokat. Az elemzés során az általam választott vállalt esetében a 2019, 2020 és 2021-es pénzügyi adatokat használom fel segítségül. A dolgozatom első felében bemutatásra kerül a vállalatértékelés elmélete és folyamata, majd az elemzésem tárgyaként a Z+D Nagykereskedelmi és Diszkont Kft-t. Első lépésként a vállalatértékelés szempontjából relevánsan mutatom be a vállalati érték fogalmát és a tényezőit, majd pedig a vállalati érték meghatározásának folyamatát ábrázolom. Ezt követően részletesen kitérek a munkám során használt elemzési módszerekre, mint például a mutatószámos elemzésre, ahol a vállalat vagyoni, pénzügyi, jövedelmi helyzetéről kapok valós képet, ezután pedig bemutatásra kerül a vagyon alapú, a piaci alapú, a jövőbeli pénzáramláson alapuló, Diszkontált Cash Flow (DCF) modell és a Gazdasági hozzáadott érték (EVA) modell. Ezután szeretnék kitérni az inflációra, ezen belül az infláció alakulására és tényezőire, melyek hatással lehetnek a vállalatértékelésre és mely a dolgozatom szerves részét képezi. A dolgozatom második felében elvégzek egy környezetelemzést és versenytárselemzést, mellyel pontos képet kapok az általam választott vállalat erősségeiről, gyengeségeiről, veszélyeiről és lehetőségeiről. Ezzel a módszerrel könnyen megállapítható a vállalat piacon belüli elhelyezkedése. A dolgozat további részében elvégzem a vállalatértékelést, melyhez a vállalat beszámolóit, ezen belül a mérleget és az eredménykimutatást használom fel segítségül. Javaslataim megtétele előtt, az infláció hatásait láthattam a vagyoni, pénzügyi és a jövedelmezőségi helyzet tekintetében. Ez az általam vizsgált vállalat esetében nem jelentett nagy negatív hatásokat. A vállalati érték meghatározását követően elmondható, hogy a vállalat az elmúlt három év átlagában nem teremtett jelentős értéket, azonban a jövőre nézve pozitív hatásokat tapasztaltam. Javaslatként megállapítom, hogy elsősorban a vállalatnak törekednie kell a megfelelő stratégia megválasztására, amely rövid és hosszú távon is pozitívan befolyásolhatja a vállalkozás eredményességét, pénzügyi helyzetét.

Intézmény

Pannon Egyetem

Kar

Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg

Tanszék

Pénzügy és Gazdálkodás Tanszék

Szak

pénzügy és számvitel

A képzés szintje

alapképzés

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Borosné Horváth Anita
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT
Joó István, Dr.
Belső
egyetemi adjunktus; Pénzügy és Gazdálkodás Tanszék; GKZ

Mű típusa: diplomadolgozat
Kulcsszavak: éves beszámoló, pénzforgalom - cash flow, vállalat elemzése, vállalatértékelés - üzletértékelés, versenytárselemzés
SWORD Depositor: SWORD
Felhasználói azonosító szám (ID): SWORD
Dátum: 17 Jún 2023 13:16
Utolsó módosítás: 17 Jún 2023 13:16
URI: https://perepo-dolgozat.uni-pannon.hu/id/eprint/26077

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet