Kéthely Község Önkormányzata gazdálkodásának elemzése a finanszírozás tükrében a 2018-2022. években

Kollár Viktória (2023) Kéthely Község Önkormányzata gazdálkodásának elemzése a finanszírozás tükrében a 2018-2022. években. Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg.

[thumbnail of kollár_viktória_2023máj_publikus.pdf]
Előnézet
PDF
kollár_viktória_2023máj_publikus.pdf

Download (1MB) | Előnézet
[thumbnail of kollár_kiktória_2023máj_publikus_nyilatkozat.pdf]
Előnézet
PDF
kollár_kiktória_2023máj_publikus_nyilatkozat.pdf

Download (216kB) | Előnézet
[thumbnail of kollár_viktória_2023máj_gyakorlati_beszámoló.pdf] PDF
kollár_viktória_2023máj_gyakorlati_beszámoló.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (4MB)

Absztrakt (kivonat)

Egy település működéséhez elengedhetetlen a helyi önkormányzás megfelelő működése. A szakmai gyakorlatomat Kéthely Község Önkormányzatánál töltöttem, így magam is betekintést nyerhettem az önkormányzati tevékenységbe és az önkormányzati életbe, ezért is fontos számomra ez a téma, amelyet mélyebben szerettem volna megismerni. Záródolgozatomba az államháztartás rendszerének bemutatásával kezdtem, majd ennek egyik alrendszerét a helyi önkormányzást mutattam be. Dolgozatom fő témája Kéthely Község Önkormányzata működése és gazdálkodása volt. Bemutattam a község rövid történetét, részleteztem a szervezeti felépítését és elemeztem a gazdálkodását. Kéthely egy kis település Somogy vármegyében, de az önkormányzat tevékenységével, racionális gazdálkodásával évről-évre jobbá kívánja tenni az ott élők életét. Kiemelten foglalkoztam Kéthely Község Önkormányzata működési és felhalmozási bevételei elemzésével a 2018-2022. évekre vonatkozóan. A helyi adókból származó bevételek is hangsúlyt kaptak a vizsgálatomban.Következtetésem, hogy az önkormányzat jelentős felhalmozási bevétellelrendelkezett. Működési és felhalmozási kiadásai vizsgálata során arra a megállapításra jutottam, hogy a működési kiadásai minden esetben meghaladták a felhalmozási kiadások összegét. Ez abból adódik,hogy a fejlesztési projektekhez kapcsolodó kifizetések, áthúzodhattak a következő évekre. A működési kiadások jelentős részét a személyi jutattások, a munkáltatót terhelő járulékok és a dologi kiadások tették ki. Megvizsgáltam az önkormányzat összes bevételeit és kiadásait 2018 és 2022 között, és megállapítottam, hogy az önkormányzat minden éveben lényegesen meghaladták a kiadások tényszámait, így megteremtette a stabil gazdálkodás alapját. A bevételek folyamatosan emelkedtek, tehát jól gazdálkodott az önkormányzat. Összeségében a záródolgozatom megírásával a célom az volt, hogy felhívjam a figyelmet arra, hogy az önkormányzati munka mennyire fontos és elengedhetetlen egy település számára, továbbá fontosnak tartottam , hogy megismertessem az önkormányzati rendszer felépítését és működését.

Intézmény

Pannon Egyetem

Kar

Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg

Tanszék

Pénzügy és Gazdálkodás Tanszék

Szak

gazdálkodási és menedzsment

A képzés szintje

felsőoktatási szakképzés

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Csanádi Ágnes, Dr.
Belső
egyetemi docens; Pénzügy és Gazdálkodás Tanszék; GKZ
Molnár Balázs
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: záródolgozat (felsőoktatási szakképzés)
Kulcsszavak: állam, államháztartás, helyi önkormányzat - települési önkormányzat, Kéthely, költségvetés, község, önkormányzat, vagyon
SWORD Depositor: SWORD
Felhasználói azonosító szám (ID): SWORD
Dátum: 17 Jún 2023 13:16
Utolsó módosítás: 20 Jún 2024 12:49
URI: https://perepo-dolgozat.uni-pannon.hu/id/eprint/26044 URI: https://perepo-dolgozat.uni-pannon.hu/id/eprint/26044

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet