„Mol részvények estek vagy keltek?” – a koronavírus hatása a kisbefektetőkre

Zaccomer Judit (2023) „Mol részvények estek vagy keltek?” – a koronavírus hatása a kisbefektetőkre. Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg.

[thumbnail of zaccomer_judit_2023jan_publikus.pdf]
Előnézet
PDF
zaccomer_judit_2023jan_publikus.pdf

Download (2MB) | Előnézet
[thumbnail of Zaccomer_Judit_2023jan_publikus_nyilatkozat.pdf] PDF
Zaccomer_Judit_2023jan_publikus_nyilatkozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (318kB)

Absztrakt (kivonat)

A közgazdaságtan régóta foglalkozik a kisbefektetői döntések kockázatos szituációkban megalkotott döntésének kérdésével, pontosabban annak számításokba való beépítésével. A legelfogadottabb, és egyúttal a legrégebbi hipotézis a racionalitás elve, amely szerint az emberek minden helyzetben a leglogikusabb döntést fogják meghozni. Számos tanulmány azonban anomáliákat vélt felfedezni ebben az elméletben (Daniel Kahneman és Amos Tversky [1979]). A koronavírus-válság kétségkívül nagy hatással volt mindenki életére, akár gazdasági, pszichológiai vagy társadalmi szempontból tekintve. A kutatásom során arra szerettem volna választ kapni, hogy a válsághelyzet alatt a kisbefektetők követték-e a racionalitás elvét, vagy az említett anomáliák egyike figyelhető meg döntéseikben. Az alábbi kérdésekre kerestem a választ: Milyen módon vizsgálható a kisbefektetők viselkedése? A MOL Nyrt. szempontjából milyen gazdasági hatással járt a koronavírus, hogyan érintette a profitabilitását? Hogyan befolyásolta a kialakult válsághelyzet a befektetési hajlandóságot? Milyen kapcsolat áll fenn a MOL részvények árfolyama és a kisbefektetők MOL részvénytartása között? Mivel lehetőségem nyílt egy brókercég kereskedési adatait primer adatforrásként felhasználni, a tanulmány főként ezen adatok kvantitatív és analitikus vizsgálatából áll. Ezenkívül a szekunder kutatás során kerestem választ az adatok elemzése után fennmaradt kérdéseimre. A dolgozat eredménye azt mutatja, hogy a Mol gazdasági helyzetére leginkább egyéb külső, gazdálkodással kapcsolatos tényezők voltak hatással. A koronavírus-járvány kezdeti időszakában (2020) negatív eredménnyel zárult az üzleti éve, majd ezt követően az egyes járvány-hullámok okoztak változást. A kisbefektetők viselkedésében megfigyelhetők egyes viselkedési anomáliák, azonban túlnyomórészt árfolyamkövető magatartás volt jellemző. Ez persze párhuzamba állítható a koronavírus-járvány intenzitásával is, tehát elmondható, hogy közvetett hatást gyakorolt a befektetési hajlandóságra a kisbefektetők körében.

Intézmény

Pannon Egyetem

Kar

Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg

Tanszék

Pénzügy és Gazdálkodás Tanszék

Szak

pénzügy és számvitel

A képzés szintje

alapképzés

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Joó István, Dr.
Belső
egyetemi adjunktus; Pénzügy és Gazdálkodás Tanszék; GKZ
Karsai Krisztina
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat
Kulcsszavak: árfolyamelemzés, brókercég - tőzsdeügynökség, koronavírus-járvány, MOL Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt., részvényárfolyam, tőzsdei kereskedés - tőzsdeügylet, tőzsdei kisbefektetés
SWORD Depositor: SWORD
Felhasználói azonosító szám (ID): SWORD
Dátum: 03 Feb 2023 11:24
Utolsó módosítás: 03 Feb 2023 11:24
URI: https://perepo-dolgozat.uni-pannon.hu/id/eprint/26003

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet