A ZalaZONE ökoszisztéma szolgáltatási portfóliójának vizsgálata a beruházások szemszögéből

Kovács Izabella (2023) A ZalaZONE ökoszisztéma szolgáltatási portfóliójának vizsgálata a beruházások szemszögéből. Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg.

[thumbnail of kovács_izabella_2023jan_publikus.pdf]
Előnézet
PDF
kovács_izabella_2023jan_publikus.pdf

Download (2MB) | Előnézet
[thumbnail of kovács_izabella_2023jan_publikus_nyilatkozat.pdf] PDF
kovács_izabella_2023jan_publikus_nyilatkozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (224kB)

Absztrakt (kivonat)

Az utóbbi évtized nagymértékű gazdasági fejlődése során, egyre nagyobb hangsúly helyeződött hazai és nemzetközi szinten is a kutatás-fejlesztési-innovációs törekvések megvalósítására. Ezen okból kifolyólag az állami és magánszereplők egyre nagyobb mértékben beépítik a stratégiai célkitűzéseikbe a folyamatos modernizációs folyamatokat, továbbá a szakmai kompetenciák fejlesztésére is kiemelt hangsúlyt fektetnek. Ahhoz, hogy a hazai gazdaság és a kisebb térségek fejlődni tudjanak, megnövekedtek nem csak a nagy tőkebefektetést igénylő állami és magánberuházások száma, de a tudományos hálózatok kialakítására való igény is. A tudományos és együttműködési hálózatok kialakításának egyik legjobb módszere a tudományos parkok kiépítése, amellyel tudástranszfereket lehet kialakítani az egyetemek és az ipari vállalkozások között és innovatív modern technológiákkal felszerelt infrastruktúrát tud biztosítani a fejlődéshez. Szakdolgozatom első részében a beruházások és a kutatás-fejlesztés-innovációs tevékenységek fogalmi körét vizsgáltam. Továbbá helyzetfelmérés keretein belül felmértem a hazai beruházásokat, kiemelve a kutatás-fejlesztéssel kapcsolatos megvalósításokat. Mindemellett elengedhetetlen volt a tudományos parkok kutatás-fejlesztésben betöltött szerepét is megvizsgálnom. Ehhez kapcsolódóan az olaszországi Bolzano Science Park jó példáját hoztam fel. A dolgozatom második felében a duális gyakorlati helyemhez kapcsolódóan a ZalaZONE ökoszisztémának a szolgáltatási portfólióját vizsgáltam a beruházások szemszögéből, ebből is kiemelve a ZalaZONE Kutatási és Technológiai Központját, mint makro szintű vizsgálat. A Business Canvas Modell segítségével elemeztem a Központ üzleti modelljét, majd ebből kiemelve az értékajánlatot és az ügyfeleket, egy elektronikus felmérés keretein belül kutattam a betelepült szervezetek beruházásainak nyereségét, továbbá a rendszer hibáit és hátrányait. A dolgozatom zárásaként az előre felállított kutatási kérdéseimre választ kaptam a kvantitatív kutatásom eredményeiből, illetve levontam a konklúziót és a jövőre vonatkozóan javaslatokat tettem, továbbá választ kaptam a ZalaZONE Kutatási és Technológiai Központjának megtérülési kérdésére is.

Intézmény

Pannon Egyetem

Kar

Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg

Tanszék

Pénzügy és Gazdálkodás Tanszék

Szak

pénzügy és számvitel

A képzés szintje

alapképzés

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Joó István, Dr.
Belső
egyetemi adjunktus; Pénzügy és Gazdálkodás Tanszék; GKZ
Nagy András
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat
Kulcsszavak: beruházás, kérdőíves vizsgálat - véleménykutatás, kutatás-fejlesztés, megtérülés, szolgáltatási portfólió, ZalaZONE Kutatási és Technológiai Központ, ZalaZONE ökoszisztéma
SWORD Depositor: SWORD
Felhasználói azonosító szám (ID): SWORD
Dátum: 03 Feb 2023 11:24
Utolsó módosítás: 03 Feb 2023 11:24
URI: https://perepo-dolgozat.uni-pannon.hu/id/eprint/25992

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet