Meghatározott cselekmények végrehajtása, mint újszerű tevékenységi kör az adóhatóságnál

Májkel Vivien (2022) Meghatározott cselekmények végrehajtása, mint újszerű tevékenységi kör az adóhatóságnál. Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg.

[thumbnail of májkel_vivien_2022jan_publikus.pdf]
Előnézet
PDF
májkel_vivien_2022jan_publikus.pdf

Download (1MB) | Előnézet
[thumbnail of Májkel_Vivien_2022jan_szerzői_nyilatkozat.pdf] PDF
Májkel_Vivien_2022jan_szerzői_nyilatkozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (80kB)

Absztrakt (kivonat)

Napjainkban az adó fogalma mindenki számára ismert. Az állam az erre kijelölt szerv közreműködésével szedi be a különféle adókat. Magyarországon a Nemzeti Adó-és Vámhivatal és az önkormányzati adóhatóság szedi be a különféle adókat. Ám az adóhivatal számos hatáskörrel rendelkezik az adók beszedése mellett. Szakmai gyakorlatom során betekintést nyerhettem a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Zala Megyei Adó- és Vámigazgatóságának működésébe. Ezen idő alatt lehetőségem nyílt arra, hogy megismerjem a hivatal szervezeti struktúráját, valamint mindennapi működését. Bepillantást nyerhettem a végrehajtási szakterület munkájába, ezen belül is megismerkedtem a hivatal újszerű feladatával, a meghatározott cselekmények végrehajtásával, amely meg is ragadta érdeklődésemet. Mivel erről még valószínűleg nem írtak szakdolgozatot, hiszen 2018 óta létezik a meghatározott cselekmények végrehajtása a NAV szervezeti egységén belül, így szerettem volna az elsők között írni erről a témáról. A meghatározott cselekmények kikényszerítésére vonatkozó hatáskör megjelenése új fejezetet nyitott a NAV életében. A meghatározott cselekmények végrehajtása még nincs teljesen kikristályosodva. Célul tűztem ki, hogy bemutassam az Adóhivatal ezen új tevékenységét, amely az önkéntes jogkövetés elmaradása esetén, annak pótlására hívja fel a figyelmet, illetve a teljesítés elmaradása esetén a kötelezett helyett elvégzi, vagy közreműködő igénybevételével elvégezteti a meghatározott cselekményt. További törekvésem a hatékony működést akadályozó tényezők azonosítása. Kutatásomhoz empirikus módszert alkalmaztam. A meghatározott cselekmények bemutatásához az információkat a NAV feldolgozott eljárásaiból, valamint a kollégák tapasztalataiból nyertem. A munkavégzés hatékonyságának felmérésére egy rövid kérdőívet készítettem. A kérdőívem célcsoportja a végrehajtási osztályon lévő ügyintézők voltak. Kérdőívem eredményei a következők. A munkafolyamat során használt rendszerekkel, az informatikai támogatottsággal nincsenek megelégedve az ügyintézők. A rendszerek fejlesztése, javítása az ügyintézők leterheltsége miatt is szükséges, hiszen ezzel a lépéssel gyorsabb munkavégzés jöhet létre. A dolgozatom elején két kutatási kérdést fogalmaztam meg. Kutatási esetpéldák vizsgálatával választ kaptam az 1. kutatási kérdésemre, amelyben az adózók önkéntes teljesítését vitattam. A kérdőív segítségével rávilágítottam az elektronikus rendszerek fejletlenségére, tehát javaslataim között szerepel ezek javítása. Továbbá javaslataim között szerepel ennek az újszerű tevékenységnek megismertetése a társadalommal.

Intézmény

Pannon Egyetem

Kar

Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg

Tanszék

Pénzügy és Gazdálkodás Tanszék

Szak

pénzügy és számvitel

A képzés szintje

alapképzés

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Antal Anita, Dr.
Belső
főiskolai docens; Pénzügy és Gazdálkodás Tanszék; GKZ
Békefi Andrea Marianna
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat
Kulcsszavak: adóhatóság - adóhivatal, hivatalos eljárás - hatósági eljárás, interjú, meghatározott cselekmények, motivációs hierarchia, Nemzeti Adó- és Vámhivatal - NAV, végrehajtás - végrehajtási eljárás, véleménykutatás - kérdőíves vizsgálat
SWORD Depositor: SWORD
Felhasználói azonosító szám (ID): SWORD
Dátum: 09 Már 2022 14:27
Utolsó módosítás: 09 Már 2022 14:27
URI: https://perepo-dolgozat.uni-pannon.hu/id/eprint/25883

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet