A helyi adózási rendszer és szerepe Magyarországon az önkormányzati gazdálkodásban

Szintai László (2022) A helyi adózási rendszer és szerepe Magyarországon az önkormányzati gazdálkodásban. Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg.

[thumbnail of Szintai László 2022 jan publikus.pdf]
Előnézet
PDF
Szintai László 2022 jan publikus.pdf

Download (799kB) | Előnézet
[thumbnail of Szintai László 2022 jan publikus nyilatkozat fájl.pdf] PDF
Szintai László 2022 jan publikus nyilatkozat fájl.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (166kB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatomban a helyi adózási rendszert, valamint annak szerepét mutatom be az önkormányzati gazdálkodásban. Ez utóbbit Gellénháza Község Önkormányzata tevékenységének alapján vizsgálom. Hogy miért éppen Gellénházát választottam? Erre nagyon egyszerű a válasz, hiszen születésem óta itt lakom, valamint azért választottam gyakorlati helynek az önkormányzatot, mert korábbi tanulmányaim során már tanultam valamennyit a helyi adókkal kapcsolatban, és azért, hogy többet tanuljak ezzel kapcsolatban, így ezt egy jó választásnak gondoltam. A témát a Budapesti Gazdasági Egyetem Gazdálkodási Karának (2020. augusztus 1-től a kar már a Pannon Egyetemhez tartozik) aktuális szakdolgozati témajegyzékéből választottam. Fontos volt számomra, hogy olyan témát válasszak, amely az emberek életét nagymértékben meghatározza, befolyásolja. Erre egy nagyon jó példa az önkormányzat, hiszen a helyi adókból származó bevétel az egyik legjelentősebb bevételi forrása az önkormányzatnak. Először a választott témaköröm elméletét mutatom be, majd ezt követően már konkrétabban vizsgálom a helyi adónemek szerepét az önkormányzati gazdálkodásban. A dolgozatom első felében bemutatom, hogy a helyi adózás miként változott az évszázadok során hazánkban a legfontosabb reformokon keresztül. Ezután kitérek a helyi adózási rendszer szabályozására, valamint beszélek arról, hogy mit jelent maga az adó, milyen funkciói vannak, valamint hogy milyen elveknek kell megfelelnie a különböző adónemeknek. A dolgozatom második felében a helyi adózási rendszer vizsgálatát Gellénháza Község Önkormányzatának 2017-2019. évi adatai alapján végzem el, és az elemzéshez szükséges adatokat az éves költségvetési beszámolókból, valamint az éves adózási összesítőkből használom fel. A dolgozatom ezen részének értelmezéséhez és elemzéséhez a táblázatok nyújtanak segítséget. Végezetül írok egy olyan összegzést, amely a későbbiekben majd hasznos lehet a következő generáció(k) számára.

Intézmény

Pannon Egyetem

Kar

Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg

Tanszék

Pénzügy és Gazdálkodás Tanszék

Szak

pénzügy és számvitel

A képzés szintje

alapképzés

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Babanecz Tímea
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT
Csanádi Ágnes, Dr.
Belső
egyetemi docens; Pénzügy és Gazdálkodás Tanszék; GKZ

Mű típusa: diplomadolgozat
Kulcsszavak: adó - adózás - adóügy, adójog, Gellénháza (Zala), helyi adók, helyi önkormányzat - települési önkormányzat, önkormányzati adó - helyi adó, önkormányzati gazdálkodás - önkormányzati költségvetés
SWORD Depositor: SWORD
Felhasználói azonosító szám (ID): SWORD
Dátum: 09 Már 2022 14:27
Utolsó módosítás: 09 Már 2022 14:27
URI: https://perepo-dolgozat.uni-pannon.hu/id/eprint/25880

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet