Az OTP Bank Nyrt. cégértékelése és vagyoni, pénzügyi helyzetének elemzése az éves beszámolók alapján

Kővári Regina (2021) Az OTP Bank Nyrt. cégértékelése és vagyoni, pénzügyi helyzetének elemzése az éves beszámolók alapján. Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg.

[thumbnail of kővári_regina_2021máj_publikus.pdf]
Előnézet
PDF
kővári_regina_2021máj_publikus.pdf

Download (3MB) | Előnézet
[thumbnail of kővári_regina_2021máj_publikus_nyilatkozat.pdf] PDF
kővári_regina_2021máj_publikus_nyilatkozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (664kB)

Absztrakt (kivonat)

A felsőoktatási szakképzésen folytatott tanulmányomat egy záródolgozat írásával fejezem be, amelynek címe: OTP Bank Nyrt. cégértékelése és vagyoni, pénzügyi helyzetének elemzése az éves beszámolók alapján. A szakmai gyakorlatomat az OTP Bank Nyrt.-nél végeztem a marcali fiókban, aminek nagyon örültem, mert nagy álmom volt, hogy egy bankban dolgozhassak. Itt megismerkedhettem a lakáshiteles, CSOK, falusi CSOK ügyletek menetével, illetve számos információhoz juthattam az OTP beszámolóival kapcsolatban. Ez vett rá arra, hogy bemutassam a bank vagyoni, pénzügyi helyzetét, illetve, hogy egy általános cégértékelést készítsek róla. A dolgozatom első felében a beszámoló szakirodalmi áttekintésén van a hangsúly, amelyben bemutatom a beszámoló elkészítésének célját, a különböző beszámolási formákat és a beszámoló részeit. Kitérek az OTP Bank Nyrt. beszámolási formájára is, illetve bemutatom, hogy a bankmérleg miben tér el a vállalati mérlegtől. Nagyon meglepő volt számomra, hogy ekkora mértékben különbözik a két mérlegséma egymástól. A következő részben a vállalatértékelésre térek át, amelyben bemutatom magának az értékelésnek a menetét és a különböző értékelési elveket. Zárásként a bankról készítettem egy általános cégértékelést, amelyet egy SWOT-elemzéssel kezdtem meg. Ezután számos cikket olvasva egy általános képet próbáltam felállítani arról, hogy az OTP hol is helyezkedhet el a bankok rangsorában. A kutatásaim alapján arra következtettem, hogy a hitelintézet az elsők között foglalhat helyet. Ezt annak is köszönheti, hogy elsősorban a profitra, nyereségre törekszik, amelyet mutat, hogy a 2019-es évben az MNB 2020. szeptemberében közzétett Aranykönyve szerint torony magasan a legnagyobb nyereséget produkálta. Végül kitérek az OTP tulajdonosi struktúrájára is, amely alapján megállapítható, hogy a részvények nagyobb részben külföldi tulajdonban vannak, összesen 71,39 %, és csupán 28,4 % képezi a hazai tulajdont.

Intézmény

Pannon Egyetem

Kar

Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg

Tanszék

Pénzügy és Gazdálkodás Tanszék

Szak

pénzügy és számvitel

A képzés szintje

felsőoktatási szakképzés

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Péter Orsolya
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT
Simonné Romsics Erika
Belső
Mesteroktató; Pénzügy és Gazdálkodás Tanszék; GKZ

Mű típusa: záródolgozat (felsőoktatási szakképzés)
Kulcsszavak: beszámoló elemzés, mérlegelemzés - beszámoló elemzés, OTP Bank Nyrt., pénzügyi helyzet - likviditási helyzet, tárgyi eszköz elszámolás, vagyoni helyzet, vállalatértékelés
SWORD Depositor: SWORD
Felhasználói azonosító szám (ID): SWORD
Dátum: 21 Szep 2021 13:04
Utolsó módosítás: 31 Már 2022 14:08
URI: https://perepo-dolgozat.uni-pannon.hu/id/eprint/25821

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet