A projektelszámolás specialitásai a VHV-Magáz Kft. példáján keresztül

Szabó Kinga (2021) A projektelszámolás specialitásai a VHV-Magáz Kft. példáján keresztül. Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg.

[thumbnail of szabó_kinga_2021jan_publikus.pdf]
Előnézet
PDF
szabó_kinga_2021jan_publikus.pdf

Download (3MB) | Előnézet
[thumbnail of szabó_kinga_2021jan_publikus_nyilatkozat.pdf] PDF
szabó_kinga_2021jan_publikus_nyilatkozat.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (83kB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatom témáját az a törvényi módosítás adja, amelyet a Magyar Közlöny 128. számában 2019. július 23-án hirdetettek ki. Ez a 2019. évi LXXIII. törvény az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények módosításáról, amely magában foglalja a bevezetett új elszámolási szabályokat azon projektszerződéseket illetően, amelyek a vállalkozás több üzleti évén keresztül zajlanak és a megrendelő a szerződés tárgyának jellemzőit egyedileg meghatározhatja. Dolgozatom első felében bemutatom, hogy egy vállalkozás hol mutatja ki az adott évben elért árbevételét a beszámolójában, valamint pontosan meghatározom az árbevétel fogalmát. Ezt követően a nemzetközi számvitel szükségességéről írok (hiszen szakdolgozatom témáját adó módosítás célja az IFRS-ekhez való közeledés), valamint ezen fejezeten belül ismertetem még a három fő nemzetközi számviteli rendszert (Európai Unió számviteli rendszere, US GAAP, IFRS), illetve az ezek, továbbá a magyar számvitel és az IFRS-ek közötti kapcsolatot. Ezután a 4. fejezetben ismertetem a projektszerződések árbevételének elszámolására vonatkozó új szabályok célját, előnyét, a módosítás során bevezetett új fogalmakat (szerződés elszámolási egysége, teljesítési fok, készültségi fok), továbbá bemutatom az elszámolás menetét az új szabályok alapján (aktív és passzív időbeli elhatárolás alkalmazása, céltartalék képzés a várható veszteségekre). Mivel dolgozatomban a VHV-Magáz Szerelő és Karbantartó Kft. egy korábbi projektszerződésén keresztül mutatom be az eddigi szabályok alapján történő elszámolást, illetve a szerződés elszámolási egységét alkalmazó elszámolás gyakorlati kivitelezését, ezért a könyvviteli tételek bemutatása előtt ismertetem a társaság főbb jellemzőit: tevékenységi kör, alapvető adatok, számviteli politika jelentősebb pontjai. Ezt követően pedig levezetem mindkét fajta elszámolás szerint a VHV-Magáz Kft. projektjének (3 üzleti évet érintő szerződés, melyben a cég a központi fűtési rendszer korszerűsítésére vállal kötelezettséget) könyvviteli elszámolását, majd pedig összehasonlítom őket és levonom a következtetéseimet.

Intézmény

Pannon Egyetem

Kar

Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg

Tanszék

Pénzügy és Gazdálkodás Tanszék

Szak

pénzügy és számvitel

A képzés szintje

alapképzés

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Péterfi Mónika Rita
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT
Simonné Romsics Erika
Belső
mesteroktató; Pénzügy és Gazdálkodás Tanszék; GKZ

Mű típusa: diplomadolgozat
Kulcsszavak: árbevétel, International Financial Reporting Standards - IFRS, Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardok - International Financial Reporting Standards - IFRS, nemzetközi számvitel, projektelszámolás, számvitel - könyvvitel, VHV-Magáz Kft. (Pomáz)
SWORD Depositor: SWORD
Felhasználói azonosító szám (ID): SWORD
Dátum: 14 Szep 2021 10:09
Utolsó módosítás: 14 Szep 2021 10:09
URI: https://perepo-dolgozat.uni-pannon.hu/id/eprint/25783

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet