A gazdasági társaságok sajátosságainak bemutatása egy vidéki borászat létrehozásának példáján keresztül

Hajmási Ákos (2019) A gazdasági társaságok sajátosságainak bemutatása egy vidéki borászat létrehozásának példáján keresztül. Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg.

[thumbnail of hajmási_ákos_2019máj_publikus.pdf]
Előnézet
PDF
hajmási_ákos_2019máj_publikus.pdf

Download (1MB) | Előnézet

Absztrakt (kivonat)

Amikor gazdasági társaságokról különösképpen az egyéni vállalkozásokról beszélünk, mindenkinek más gondolat fut végig a fejében először. Sok emberben nem túl pozitív kép él ezekről a társaságokról, egy esetleges negatív tapasztalat vagy csupán az irigység miatt. Hiszen ahhoz, hogy valaki elindítson egy vállalkozást nem kis bátorság kell, mivel rengeteg kockázattal jár. A legtöbb ember nem mer elindulni ezen az úton, mert félnek attól, hogy mindenüket elveszíthetik. Sokszor halljuk a kívülállók azon megnyilvánulásait miszerint a vállalkozók sokkal kényelmesebb életet élnek, mint az aki egy irodában dolgozik. Azzal érvelnek, hogy kötetlen a munkaidejük, nincs főnökük, aki megkeseríti az életüket. Elsőre irigylésre méltónak tűnik, hogy valaki a maga ura és úgy osztja be az idejét ahogy csak szeretné, de ha jobban megnézzük már korántsem így van. Mit is jelent egy vállalkozó életében a kötetlen munkaidő? Rengeteg esetben csupán annyit, hogy esténként és hétvégén dolgoznia kell. Véleményem szerint a családi vállalkozások az újjáépülő magyar gazdaság egyik, ha nem a legfontosabb sarokpontjai lehetnek. Amennyiben sikeresen működnek nemcsak a gazdaság fejlődésében vesznek részt tevékenyen, hanem emellett még akár a foglalkoztatási arányt is javíthatják. Dolgozatomban szerettem volna ismertetni, hogy milyen jogszabályoknak, törvényeknek kell megfelelni egy vállalkozásindításnál, hogyan változtak ezek az évek folyamán. Nem elég csupán egy jó ötlet és a vállalkozó szellem a sikerhez, tisztában kell lenni a jogi háttérrel is. A legfontosabb feltételek között mindenképpen megemlíteném az anyagi hátteret. Ugyanis a mai Magyarországon nem sokan vannak olyan helyzetben, hogy egyik napról a másikra bele tudnának fogni egy ilyen vállalkozásba. A legkézenfekvőbb megoldás ilyen esetben az ha a bankokhoz folyamodunk hitelért vagy pedig az Európai Unió által adott támogatásokkal próbáljuk fedezni a hiányzó részt. Így vagy úgy de szinte minden vállalkozás igénybe vesz külső anyagi segítséget az induláshoz. A dolgozatomban nem csak azt szerettem volna vizsgálni, hogy mi szükséges egy egyéni vállalkozás létrehozásához, hanem azt is, hogy mitől lesz ez a vállalkozás igazán jó. Mi az ami kiemeli a többi közül, ami miatt az emberek kötődni tudnak hozzá.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Egyetem (a GKZ 2016-2020 között keletkezett dolgozataihoz)

Kar

Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg

Tanszék

Logisztika és Menedzsment Informatika Tanszék

Szak

gazdálkodási és menedzsment

A képzés szintje

felsőoktatási szakképzés

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Márkus Mónika
Belső
tanársegéd
Dencsné Müller Mónika
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: záródolgozat (felsőoktatási szakképzés)
Kulcsszavak: gazdasági társaság, borászat, marketing - értékesítés, egyéni vállalkozás - egyéni vállalkozó, Zalaszentbalázs (Zala), társasági jog
Felhasználói azonosító szám (ID): Felhasználók 45 nem található.
Dátum: 20 Máj 2019 16:58
Utolsó módosítás: 21 Ápr 2022 12:09
URI: https://perepo-dolgozat.uni-pannon.hu/id/eprint/22653

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet