ZalaZONE tesztpálya elemek virtuális modellezése

Pepó Márton (2024) ZalaZONE tesztpálya elemek virtuális modellezése. Mérnöki Kar.

[thumbnail of pepó_márton_2024jún_titkos.pdf] PDF
pepó_márton_2024jún_titkos.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 1 Szeptember 2029.

Download (5MB)
[thumbnail of pepó_márton_2024jún_embargó kérelem.pdf] PDF
pepó_márton_2024jún_embargó kérelem.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 1 Szeptember 2029.

Download (337kB)

Absztrakt (kivonat)

Manapság a lézeres távolságmérésen alapuló LiDAR (Light Detection and Ranging, magyarul lézer alapú távérzékelés) szenzorok egyre inkább elterjednek különböző környezetelemzési folyamatokban. A LiDAR egy felmérés eredményeként pontfelhőt szolgáltat. Ez a pontfelhő topográfiai felszíni adatokat és egyéb felszíni elemeket is tartalmaz, ilyen a növényzet és épületek. A ZalaZONE Tesztpályán is történtek ilyen felmérések. Szakdolgozatomban egy ilyen felmérésnek a folyamatát, a szkenneléstől a felmért pontfelhő feldolgozásán keresztül, egy digitális modell elkészítéséig mutatom be. A pontfelhő feldolgozása után egy Digitális Felület Modellt, DTM-et készítek. A pontfelhők és a DTM segítségével elkészítem a tesztpályán lévő SmartCity pályamodul digitális modelljét a MathWorks RoadRunner szoftverrel, majd a modell exportálását követően szimulációkat futtatok különböző járműipari szimulációs szoftverekben. (Vires, dSPACE, RoadRunner) Az általam elkészített modell pontosságát manuálisan ellenőrzöm ezekkel a szoftverekkel. A modellt a valós SmartCity pályamodullal is összehasonlítom úgy, hogy a felmérés során készített pontfelhő koordinátáit összevetem a SmartCity-ben egy valós idejű mozgástani pozícionálásra alkalmas (RTK) GPS vevővel lemért koordinátákkal. A méréseket követően kiértékelem az adatokat.

Intézmény

Pannon Egyetem

Kar

Mérnöki Kar

Tanszék

Mechatronikai Képzési és Kutatási Intézet

Szak

mechatronikai mérnök

A képzés szintje

alapképzés

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Mester Sándor
Belső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat
Kulcsszavak: digitális modell, okosváros - smart city, lézer technológia, ZalaZONE Járműipari Tesztpálya (Zalaegerszeg), LiDAR - Light Detection and Ranging - lézer alapú távérzékelés, DTM - Digitális Felület Modell, GPS - Global Positioning System, szkennelés
Felhasználói azonosító szám (ID): Ármin Szekér
Dátum: 20 Jún 2024 11:34
Utolsó módosítás: 20 Jún 2024 11:34

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet