Szállítószalagok hajtásfejének és surrantóinak tipizálása, hatékonyabb gyártástechnológia kialakítása

Neuhold Péter (2024) Szállítószalagok hajtásfejének és surrantóinak tipizálása, hatékonyabb gyártástechnológia kialakítása. Mérnöki Kar.

[thumbnail of neuhold_péter_2024jan.pdf] PDF
neuhold_péter_2024jan.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatomban a szállítószalagok hajtásfeje egy új típusának létrehozásával és hatékonyabb gyártástechnológia kialakításával foglalkozom. Ismertettem azokat a technológiákat, amelyeket a hajtásfejének és surrantok elkészítése során használnak. Szó esett a lézervágásról, plazmavágásról, élhajlításról, folyató fúrásról és a felületkezelési technológiákról. Sorra vettem a szállítószalag főbb gyártmányait részekre bontva és ismertettem a szerepüket, illetve a velük szemben támasztott követelményeket. Ezután megvizsgáltam a jelenlegi tervezést és gyártást, hogy milyen folyamatokon és hogyan mennek végbe. A dolgozatom következő részében összegyűjtöttem a cég adatbázisának segítségével az eddig legyártott hajtásfejeket. Ennek eredményeképp létrehoztam egy táblázatot, amit megvizsgáltam a típusok gyakorisága szempontjából. Összegyűjtöttem a legtöbbször előforduló hajtásegységek méretei. Ezt követően megkezdtem lehetséges típusok kidolgozását, amelyhez választottam egy hajtóművet majd meghatároztam a méreteit. Ezek alapján elkészítettem egy modellt és hozzá tartozó műszaki rajzot. Végül elemeztem a hajtásfejet műszaki szempontból, illetve megvizsgáltam a surrantók kopásvédelmének növelésének lehetőségeit.

Intézmény

Pannon Egyetem

Kar

Mérnöki Kar

Tanszék

Mechatronikai Képzési és Kutatási Intézet

Szak

mechatronikai mérnök

A képzés szintje

alapképzés

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Németh Árpád, Dr.
Belső
címzetes docens
NEM RÉSZLETEZETT
Molnár Attila
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat
Kulcsszavak: anyagmozgatás, anyagmozgató gép, lézer technológia, plazma technológia, szállítószalag - futószalag, felületkezelés
Felhasználói azonosító szám (ID): Ármin Szekér
Dátum: 27 Feb 2024 12:48
Utolsó módosítás: 11 Már 2024 07:30

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet