Költséghatékony és eredményes munkahelyi beillesztés egy nagyvállalatnál

Szekér Barnabás (2024) Költséghatékony és eredményes munkahelyi beillesztés egy nagyvállalatnál. Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg.

[thumbnail of szekér_barnabás_2024jan_titkos.pdf] PDF
szekér_barnabás_2024jan_titkos.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 26 Október 2028.

Download (2MB)
[thumbnail of szekér_barnabás_2024_embargó_engedély.pdf] PDF
szekér_barnabás_2024_embargó_engedély.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (125kB)

Absztrakt (kivonat)

A modern munkaerőpiacon az onboarding, azaz az új munkavállalók beilleszkedését és alkalmazkodását segítő folyamat, kardinális szerepet játszik a vállalatok sikerében. A szakdolgozatom célja az onboarding hatékonyságának és eredményességének alapos elemzése volt, különös tekintettel azokra a tényezőkre, amelyek befolyásolják az új munkavállalók sikeres integrációját egy nagy multinacionális cégen keresztül, a magyarországi Robert Bosch Kft.-n keresztül, ahol jelenleg egy új személyes beléptetési folyamat bevezetése történt meg. Az onboarding folyamatának hatékonysága azáltal mérhető, hogy milyen mértékben támogatja az új munkavállalók gyors és zökkenőmentes beilleszkedését, valamint milyen mértékben járul hozzá a hosszú távú munkavállalói elkötelezettség kialakításához. A szakdolgozat során részletesen kitértem azokra a kulcsfontosságú tényezőkre, amelyek befolyásolhatják az onboarding hatékonyságát, beleértve a megfelelő tervezést, a vezetői szerepet, a kommunikációt, a munkavállalói élményt és a követési mechanizmusokat. Erre segítségemre voltak a kutatási kérdéseim és az előre meghatározott hipotéziseim, amiket kérdőíves felmérés és a Bosch onboarding vezetőivel készített mélyinterjú során szerezett tapasztalatok és tudás alapján sikerült meghatároznom. Az eredmények alapján megállapítottam, hogy a sikertelen vagy hiányos onboarding folyamat súlyos következményekkel járhat a vállalatok számára. Magas fluktuáció, növekedő költségek, rossz hírnév és alacsony munkavállalói elégedettség csak néhány, a lehetséges negatív hatások közül. A szervezeteknek kiemelt figyelmet kell fordítaniuk az onboarding folyamat tervezésére és fejlesztésére, hiszen ez nem csupán egy költségvetési tényező, hanem a vállalat hosszú távú sikerének egyik kulcsfontosságú előfeltétele. A dolgozatban ismertetett gyakori hibák és a vállalatok által elkövetett tévedések rámutatnak arra, hogy az onboarding nem csupán egy egyszerű checklist, hanem egy dinamikus, folyamatosan fejlődő és személyre szabott folyamat kell, hogy legyen. A szervezeteknek fel kell ismerniük, hogy az új munkavállalók beilleszkedése nem csupán egy adminisztratív feladat, hanem stratégiai jelentőségű tevékenység, amely közvetlenül befolyásolja a vállalat teljesítményét és hosszú távú sikerét. A szakdolgozat eredményei alapján javaslatokat tettem az onboarding folyamat hatékonyságának növelésére, kiemelve a proaktív tervezés, az interaktív vezetői részvétel, a személyre szabott oktatás, a hatékony kommunikáció és a pre-onboarding során elkezdett kapcsolatfelvételt. A további kutatások és gyakorlati alkalmazások során ezek az ajánlások segíthetnek a Bosch számára, hogy még jobb legyen a már jelenleg is magas szintű onboarding folyamat.

Intézmény

Pannon Egyetem

Kar

Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg

Tanszék

Logisztika és Menedzsment Informatika Tanszék

Szak

gazdálkodási és menedzsment

A képzés szintje

alapképzés

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Krizsai Zoltán
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT
Palányi Ildikó, Dr.
Belső
egyetemi docens; Logisztika és Menedzsment Informatika Tanszék; GKZ

Mű típusa: diplomadolgozat
Kulcsszavak: humánerőforrás-menedzsment - HR menedzsment, költséghatékonyság, munkaerő-felvétel, Munkahelyi beillesztés, onboarding, Robert Bosch Kft.
SWORD Depositor: SWORD
Felhasználói azonosító szám (ID): SWORD
Dátum: 16 Feb 2024 13:41
Utolsó módosítás: 16 Feb 2024 14:05

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet