Az ipari szenzorok világában – Cash flow vs. Eredménykimutatás és csődelőrejelzés vállalati összehasonlításban

Botos Alexandra (2024) Az ipari szenzorok világában – Cash flow vs. Eredménykimutatás és csődelőrejelzés vállalati összehasonlításban. Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg.

[thumbnail of botos_alexandra_2024jan.pdf] PDF
botos_alexandra_2024jan.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (4MB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatomban az eredménykimutatás és a cash flow alapon számított mutatók összehasonlítását végeztem el, elemeztem a két választott vállalat jövedelmezőségi, vagyoni, pénzügyi helyzetét és hatékonyságát, valamint csődelőrejelzést végeztem az Altman modell alapján. Dolgozatom első részében az elemzés szükségességét vizsgáltam és kidolgoztam a kapcsolódó szakirodalmi művek alapján az elméleti kérdéseket. Ezt követően piaci kitekintést tettem, és megvizsgáltam az elektronikai ipar alakulását 2018 és 2022 között Magyarországon és az EU területén. Az empirikus részben a vállalati történeti háttér bemutatása után elemeztem mindkét gazdasági társaság mutatóit, felépítettem a csődmodellt és összehasonlítottam a cash flow alapon számított mutatókat a hagyományos módon számított mutatókkal. A két módszerrel számított mutatók nem feltétlenül követnek azonos tendenciát, tapasztalható bennük eltérés abban az esetben, ha valamely mutatót egyes jelentősebb események kimozdítják. A kutatás során bebizonyosodott, hogy a cash flow alapon számított mutatószámok értékei alacsonyabbak, mint az eredménykimutatás alapján kalkulált értékek. A csődhelyzet kimutatására Altman 2000. évi modellje alkalmas, mely bebizonyította, hogy a nagyobb vállalat áll kevésbé a csőd közelében. A vállalatok vagyoni, jövedelmezőségi, pénzügyi helyzetének és hatékonyságának vizsgálata során megállapítható, hogy a nagyobb vállalat likvidebb és jövedelmezőbb, azonban a kisebb vállalat kevésbé eladósodott. Összességében elmondható, hogy a vállalatok által használt mutatószámok mellé érdemes kiszámítani a cash flow alapon számított mutatókat is, ugyanis együtt vizsgálva sokkal tisztább képet kaphatunk a vállalkozásról. Mindkét vállalkozás tekintetében azt a javaslatot teszem, hogy építsék be kontrolling tevékenységükbe a cash flow kimutatás elkészítését követően a cash flow alapon számított mutatószámok összevetését a hagyományos módon számított mutatókkal, valamint érdemes az Altman modellt is beépíteni a vállalkozások elemzéseibe, hiszen fontos kérdés minden vállalkozás életében, hogy közelít-e a fizetőképtelenség felé, vagy a túlélő kategóriába sorolható.

Intézmény

Pannon Egyetem

Kar

Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg

Tanszék

Pénzügy és Gazdálkodás Tanszék

Szak

pénzügy

A képzés szintje

mesterképzés

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Antal Anita, Dr.
Belső
egyetemi docens; Pénzügy és Gazdálkodás Tanszék; GKZ

Mű típusa: diplomadolgozat
Kulcsszavak: Altman, csőd - csődhelyzet, eredménykimutatás, jövedelmezőség - jövedelmi helyzet, pénzforgalom - cash flow
SWORD Depositor: SWORD
Felhasználói azonosító szám (ID): SWORD
Dátum: 16 Feb 2024 13:41
Utolsó módosítás: 17 Feb 2024 09:31

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet