A reziliencia jelentősége munkavállalói nézőpontból napjainkban

Subosits Zita Brigitta (2024) A reziliencia jelentősége munkavállalói nézőpontból napjainkban. Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg.

[thumbnail of subosits_zita_2024jan.pdf] PDF
subosits_zita_2024jan.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatom témájának a rezilienciát választottam, mert alapvető képességeink közé tartozik, amit a mai körülmények között gyakran létfontosságú, hogy használjuk a magánéletben és a munkahelyen egyaránt. Szolgálja lelki és egészségi jóllétünket, ezáltal könnyebben helyt tudunk állni életünk több frontján és több szerepében. Személyes és munkáltatói felelősség egyaránt, hogy mint emberként, mint munkavállalóként tudatosan fejlesszük rugalmasságunka. Dolgozatom írása közben tudatosult bennem, hogy mennyi külső és belső adottság, módszer, szituációs gyakorlat megismerésére, gyakorlására, elsajátítására van szükségünk ahhoz, hogy a saját lelki egyensúlyunkon tudjunk javítani. A téma kidolgozása során számtalan területet érintettem vagy fejtettem ki részletesebben. Számomra ebbe a tárgykörbe beletartozik a munkahelyi jóllét (wellbeing), a gyakran emlegetett multitasking fogalom. Kérdéseket kerestem arra, hogy miért értékeljük a hála érzését és ezt az életben, hogy tudjuk gyakorolni. Kifejtettem a stressz, mint életünk velejárója, mit tesz velünk, ha nem teszünk ellene semmit, és hogy tudunk úrrá lenni rajta. Felhívtam a figyelmet a mindfullness gyakorlására és a flow érzésre. Részletesen beszéltem a kiégés, mint fogalom tárgyköréről, ebben a saját és a bennünket körülvevő szervezet felelősségéről. Bemutattam a reziliencia fogalmát, befolyásoló tényezőit, meglétének javítási lehetőségeit. Beigazolódott az interjúk kapcsán, hogy a dolgozóknak elengedhetetlen a munkahelyi reziliencia tréning. A változó helyzetekhez való alkalmazkodást, annak minőségét, azaz, hogy miként értelmezzék a hátrányokat, amiket egy változás hozhat, számukra nagyban megkönnyíti. Segítségével könnyebben érik el céljaikat. Test és lélek harmóniája, kiegyensúlyozottabbá, magabiztosabbá teszi őket. Fontos, hogy tisztában legyenek értékeikkel, megismerjék önmagukat, tudatos döntéseket hozzanak. Értékekre épülő, önreflexióra irányuló egyéni munka hatására a résztvevők a saját működéseit jobban megértheti. A csoport gyakorlatok segítenek, hogy más perspektívából is tudja szemlélni a különböző helyzeteket Közös orientációt ad a csapatnak, ezáltal erősödik a csapatszellem. Kölcsönös megértést eredményez, összetartja a közösséget, így a változást jelentő folyamatokat könnyebben elfogadják.

Intézmény

Pannon Egyetem

Kar

Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg

Tanszék

Logisztika és Menedzsment Informatika Tanszék

Szak

business coach

A képzés szintje

szakirányú továbbképzés

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Fehérné Fehér Piroska Karolin
Belső
óraadó; Logisztika és Menedzsment Informatika Tanszék; GKZ
Laczkó Erika
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: záródolgozat (felsőoktatási szakképzés)
Kulcsszavak: ellenálló képesség - reziliencia, képességfejlesztés, önfejlesztés, önismeret, önreflexió, stressz, tudatosság
SWORD Depositor: SWORD
Felhasználói azonosító szám (ID): SWORD
Dátum: 16 Feb 2024 13:41
Utolsó módosítás: 17 Feb 2024 11:08

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet