A nyugdíjrendszer és az öngondoskodás kapcsolata Magyarországon, különös tekintettel a nyugdíjbiztosításra a 2019-2023. években

Czupi Martin (2024) A nyugdíjrendszer és az öngondoskodás kapcsolata Magyarországon, különös tekintettel a nyugdíjbiztosításra a 2019-2023. években. Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg.

[thumbnail of czupi_martin_2024jan.pdf] PDF
czupi_martin_2024jan.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (2MB)
[thumbnail of czupi_martin_2024jan_gyakorlati_beszámoló.pdf] PDF
czupi_martin_2024jan_gyakorlati_beszámoló.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (335kB)

Absztrakt (kivonat)

Dolgozatom fő témája a hazai nyugdíjrendszer és a jelenlegi működésből adódó fenntarthatósági, életkori kockázatok bemutatása, körbe járása. Célja rávezetni az olvasó figyelmét a pénzügyi tudatosság, öngondoskodás fontosságára, ugyanis a bemutatott kockázatokat nem elég csak államilag kezelni, egyéni megoldásokra is szükség van. A dolgozatom hipotézise, hogy az öngondoskodás és a pénzügyi tudatosság, jelenleg szoros kapcsolatban van az iskolai végzettség szintjével. A kutatásom során, a célom eléréséhez, egy 13 kérdésből álló kérdőívet használtam. A kutatás célcsoportja a 18-65 év közötti aktív, nem nyugdíjas, magyar lakosság. A dolgozatomban kezdetben bemutatom a hazai nyugdíjrendszer kialakulását és törvényi szabályozásának folyamatát. Körül járom a felosztó-kirovó alapú nyugdíjrendszerek kockázatait, melyek az elöregedő társadalomból és várható élettartam kitolódásából fakadnak. Összehasonlítom a magyar nyugdíjrendszert a lengyel és svéd rendszerekkel, amelyek esetében az öngondoskodási pillér, már hangsúlyosabban jelenik meg. Részletesen bemutatom az államilag támogatott nyugdíj-előtakarékossági formákat, ilyen az önkéntes nyugdíjpénztár, a nyugdíj-előtakarékossági számla és a nyugdíjbiztosítás. A nyugdíjbiztosítást vizsgálom részletesebben a Groupama Biztosító Zrt. példáján keresztül. Elemzem a nyugdíjbiztosítási piac díjbevétel és szerződés állomány alapú alakulását a 2019-2023. években, kiemelten a Groupama Biztosító részesedésének szemszögéből. A kutatásom során arra az eredményre jutottam, hogy a válaszadók többsége pesszimista várakozással tekint a nyugdíjas éveire. Jelenlegi ismeretük alapján felülbecsülik a nyugdíjba vonulás várható életkorát és alulbecsülik a várható nyugdíjhelyettesítési rátát. Arra a következtetésre jutottam, hogy valóban szoros kapcsolat figyelhető meg a pénzügyi tudatosság, öngondoskodási szokások és az iskolai végzettség szintje között, ahol minél magasabb fokú iskolai végzettséggel rendelkezik az egyén, annál tudatosabban kezeli pénzügyeit és rendelkezik megtakarítási formákkal.

Intézmény

Pannon Egyetem

Kar

Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg

Tanszék

Pénzügy és Gazdálkodás Tanszék

Szak

pénzügy és számvitel

A képzés szintje

alapképzés

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Csanádi Ágnes, Dr.
Belső
egyetemi docens; Pénzügy és Gazdálkodás Tanszék; GKZ
Szabó Renáta
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat
Kulcsszavak: biztosítás, megtakarítás, nyugdíj, öngondoskodás, pénzügyi tudatosság
SWORD Depositor: SWORD
Felhasználói azonosító szám (ID): SWORD
Dátum: 16 Feb 2024 13:41
Utolsó módosítás: 17 Feb 2024 11:17

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet