Farkas Flóra (2024) Vírusosan mennyit fogyasztunk? Az élelmiszer-kiskereskedelem helyzete a válság alatt. Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg.
PDF
farkas_flóra_2024jan.pdf Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg Download (3MB) |
Absztrakt (kivonat)
A 2019 végén Kínából kitört koronavírus-járvány és a vírusnak köszönhető válság a gazdaság minden szereplőjére hatással volt. Kutatásom középpontjában a háztartások fogyasztásának változása áll a kiskereskedelmi szektor vizsgálatán keresztül. A kereskedelmi szektoron belül a fókuszba az élelmiszer-kiskereskedelem helyzetét állítottam. Ennek oka, hogy a kiskereskedelem a végső fogyasztók – vagyis a háztartások – számára kínálja elsődlegesen termékeit. Másrészről pedig azért az élelmiszer árucsoportot emeltem ki, mivel 2020-ban a kiskereskedelem döntő többségét az élelmiszer jellegű kereskedelem tette ki. Ezen túl az általam megvizsgált áruházláncok a fő tevékenységük mellett melléktevékenységként egyéb árucsoporthoz tartozó árucikkeket is kínálnak a fogyasztók számára. Az elmúlt időszak a járványról szólt, ennek következtében az általam választott téma feldolgozása mindenképpen aktuálisnak tekinthető. A kutatás fő kérdése az, hogy megtudjam, miként változott a fogyasztásunk a járványhelyzet következtében az élelmiszer-kiskereskedelemmel foglalkozó vállalkozások helyzetelemzésén keresztül nézve. Kiemelném, hogy kutatásom nem a fogyasztók megkérdezésén alapuló elemzés, hanem kifejezetten a vállalkozási oldalról vizsgálódik, a 2018-2020 közötti időszakban azok teljesítményének mérésén keresztül. A kutatás megkezdése előtt feltételeztem, hogy a pandémia időszakában az élelmiszer jellegű fogyasztás visszaszorul, mivel például a jövedelmek csökkentek (pl. elbocsátások, fizetés nélküli szabadság stb. miatt), ezáltal a vizsgált vállalkozói szektor helyzete is romlott. Feltételezéseim alapján az alábbi hipotéziseket állítottam fel, melyek teljesülését megvizsgáltam: H1: A pandémia időszakában a vizsgált élelmiszer-kiskereskedelemmel foglalkozó vállalkozások forgalma csökkenő tendenciájú. H2: A pandémia időszakában a vizsgált élelmiszer-kiskereskedelemmel foglalkozó vállalkozások rentabilitása romló tendenciájú. H3: A pandémia időszakában a vizsgált élelmiszer-kiskereskedelemmel foglalkozó vállalkozások termelékenysége/hatékonysága szintén romló tendenciát mutat. H4: A vizsgált időszakban a vállalkozások piaci pozíciója változott. A hipotéziseim igazolására a legnagyobb, hazánkban országos lefedettséggel rendelkező kiskereskedelmi-üzletláncok helyzetét vizsgálom meg (minta) forgalom, rentabilitás, termelékenység és hatékonyság szempontjából. Ezen kívül piaci pozicionálást végzek a mintába került vállalkozásokra vonatkozóan, a vizsgált időszak minden évében elvégzem az újrapozícionálást. Ennek kapcsán választ keresek arra is, hogy volt-e a járványhelyzetnek „nagy győztese”, ha volt, akkor minek köszönhette sikerét. A témafeldolgozást elméleti megalapozással indítottam, amelyben a kiskereskedelmi, majd bővebben az élelmiszer-kiskereskedelmi szektort jellemzem és mutatom be hazánkban és nemzetközi kitekintésben. Az elméleti háttérhez hozzátartozik a jövedelmezőség és a hatékonyság mérési módszereinek ismertetése, melyeket felhasználok a vállalkozások teljesítményének értékelésére. Az empirikus kutatási rész az általam végzett mérésekből adódó számításokból, a piaci pozicionálás módszerének meghatározásából és megalkotásából tevődik össze, amelyekkel Magyarország legnagyobb élelmiszer-kiskereskedelmi láncainak teljesítményét hasonlítom össze 2018-2020 között. Az adatok feldolgozását pénzügyi-statisztikai módszerekkel végzem el (mutatószámok, trendek, DuPont felbontás módszere stb.), melyekhez az MS Excel programot, illetve annak adatelemzési (pl. korrelációanalízis) lehetőségeit használom. A kutatásom eredményei, megállapításai hozzájárulhatnak egy jelenlegihez hasonló krízishelyzet során megjelenő hatások kimutatásához, értelmezéséhez, megértéséhez. Kutatásommal emellett gazdagítani kívánom a témában fellelhető kutatások, tanulmányok körét.
Intézmény
Pannon Egyetem
Kar
Tanszék
Pénzügy és Gazdálkodás Tanszék
Szak
A képzés szintje
alapképzés
Konzulens(ek)
Mű típusa: | diplomadolgozat |
---|---|
Kulcsszavak: | élelmiszer-kiskereskedelem, hatékonyság, jövedelmezőség, pandémia, pozicionálás |
SWORD Depositor: | SWORD |
Felhasználói azonosító szám (ID): | SWORD |
Dátum: | 16 Feb 2024 13:40 |
Utolsó módosítás: | 17 Feb 2024 12:06 |
Actions (login required)
Tétel nézet |