Megváltozott piaci környezet hatása a magyarországi energiaelosztókra

Kecskés Lilla (2024) Megváltozott piaci környezet hatása a magyarországi energiaelosztókra. Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg.

[thumbnail of kecskés_lilla_2024jan_titkos.pdf] PDF
kecskés_lilla_2024jan_titkos.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 20 December 2028.

Download (1MB)
[thumbnail of kecskés_lilla_2024jan_embargó_kérelem.pdf] PDF
kecskés_lilla_2024jan_embargó_kérelem.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (99kB)
[thumbnail of Szakdolgozat és diplomadolgozat bírálat - Kecskés Lilla.pdf] PDF
Szakdolgozat és diplomadolgozat bírálat - Kecskés Lilla.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (101kB)

Absztrakt (kivonat)

Témám rendkívül összetett, és abszolút időszerű. A 2022-es gazdasági válság okozta infláció hatásai kerültek említésre dolgozatomban, illetve hogy azok milyen mértékben, és hogyan változtatták meg a cégek életét és a gazdaság mindennapját.  A dolgozatom témája a E.ON Áramhálózati Zrt. új bekapcsolásának hosszú átfutási idejét okozó tényezők, és azok megoldásai. Témaválasztásomban segítségül a munkahelyem volt, hiszen feladatom az ügyféligénytől egészen az áramszolgáltatásig a folyamatok menedzselése volt. A közbeszerzés folyamatát megismertettem olvasómmal, majd konkrétan az EON Dél-dunántúli Áramhálózati Zrt-nél jelentkező beszerzési, anyagáramoltatási folyamatokat részleteztem, és az új földkábeles csatlakozók bekapcsolását is ábrával magyaráztam. A gazdasági változások okozta infláció helyzetét nemzetközi kitekintésben is leírtam. Ezen belül részletezem az energiasokk jelenségét, az ukrán háború hatásait, melyek maguk után vonták az emelkedő villamosenergia árakat a magyarországi árampiacon. Jelentős változás volt megfigyelhető a háború miatt még az üzemanyagárakon is, melyről egy elemzést készítettem. Diagrammal szemléltettem a cég anyagfelhasználást, majd magyarázatot is adtam az ELMŰ kimagasló adataira. A cég bemutatása Canvas-modellel történt, ami után a kutatásom során felmerült problémát egy problémafaelemzéssel készítettem el, hiszen a szolgáltatás-szektor legfontosabb célja, hogy az ügyfelek igényei a lehető leggyorsabban elégüljenek ki. Ezen folyamatok akadályba ütközése miatt, az átfutási idő esetenként meghaladja a törvény által előírt 60 napot. Legfőképpen a nagykanizsai üzem alakulására tértem ki, de megfigyelhetjük a többi nagyváros üzemeit is. Elemzéseim során, és munkám által a bekapcsolás folyamatának rövidítése érdekében mindkét szakaszban (tervezői, kivitelezői) felmerült nehézségekre javaslatot tettem dolgozatom utolsó fejezetében, melyek újszerűsége a cég számára segítségül szolgál. A dolgozat nem specifikusan kísérleti tematikájú, ezért valós vállalati adatokon alapul.

Intézmény

Pannon Egyetem

Kar

Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg

Tanszék

Pénzügy és Gazdálkodás Tanszék

Szak

pénzügy és számvitel

A képzés szintje

alapképzés

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Joó István, Dr.
Belső
egyetemi adjunktus; Pénzügy és Gazdálkodás Tanszék; GKZ
Lanc Anikó
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat
Kulcsszavak: anyagfelhasználás, beszerzés, energiasokk, infláció, közbeszerzés
SWORD Depositor: SWORD
Felhasználói azonosító szám (ID): SWORD
Dátum: 16 Feb 2024 13:40
Utolsó módosítás: 16 Feb 2024 13:59

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet