A Raiffeisen Bank Zrt. üzleti lépései Magyarországon: Kis- és Középvállalati hitelezés, válságok és változások tükrében

Dömők Rebeka Fanni (2024) A Raiffeisen Bank Zrt. üzleti lépései Magyarországon: Kis- és Középvállalati hitelezés, válságok és változások tükrében. Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg.

[thumbnail of dömők_rebeka_2024jan_titkos.pdf] PDF
dömők_rebeka_2024jan_titkos.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 18 December 2028.

Download (1MB)
[thumbnail of dömők_rebeka_2024jan_titkos_embargó.pdf] PDF
dömők_rebeka_2024jan_titkos_embargó.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (104kB)
[thumbnail of Szakdolgozat és diplomadolgozat bírálat - Dömők Rebeka Fanni.pdf] PDF
Szakdolgozat és diplomadolgozat bírálat - Dömők Rebeka Fanni.pdf
Hozzáférés joga: Bizalmas dokumentum (bírálat)

Download (102kB)

Absztrakt (kivonat)

A szakdolgozat célja, hogy a hazai kis- és középvállalkozások finanszírozási lehetőségei közül a vállalati hiteleket minél részletesebben ismertesse. A vállalkozások meghatározó tényezőként vannak jelen a gazdaságban, hiszen hozzájárulnak a piaci verseny élénkítéséhez, illetve a munkahelyteremtéshez is. A dolgozat során feltérképeztem a vállalati hitelek alapelveit, valamint a hiteligénylésnek a folyamatát. A hiteligénylés menetét részletesen érintettem, melyben a Raiffeisen Bank Zrt. sajátosságaira is kitértem, hiszen a szakmai gyakorlatom során lehetőségem nyílt a vállalati szektort részletesebben is megismerni a bank által. A tanulmány a válságok és az üzleti környezet változásainak tükrében vizsgálja, hogyan igazodnak a bankok az aktuális piaci kihívásokhoz és hogyan formálják át az üzleti lépéseiket a dinamikusan változó gazdasági környezetben. A bankhitelek mellett figyelmet szenteltem az állami támogatású forrásokra is, ezek közül a Növekedési Hitelprogram Hajrá! és a Széchenyi Kártya Program konstrukcióira fektettem nagyobb hangsúlyt. Mindezek mellett pedig a támogatott hitelek hátterét is vizsgáltam, amely az állami forrás mellett, az Európai Uniós forrásoknak köszönhetően valósulnak meg. A kutatás a Magyar Nemzeti Bank által publikált és a Raiffeisen Bank Zrt. által kapott adatok alapján jöhetett létre. A tanulmányom célja, hogy a kis- és középvállalkozások által igényelhető hiteltermékeket ismertessem, amelyeket a Raiffeisen Bankon keresztül is elérhetnek, illetve hogy átfogó képet kapjak arról hogyan áll jelenleg a vállalati hitelezés Magyarországon. Az elmúlt évek hiteligényléseit és azok alakulását több szempont alapján is megvizsgáltam, így teljes körű rálátással rendelkezve megmondható, melyek a legkedveltebb termékek és konstrukciók a KKV-k körében. A kereskedelmi bankok rengeteg termékkel rendelkeznek mind a lakossági, mind a vállalati szegmensben, éppen ezért olyan fontos, hogy az igénylés előtt körültekintőek legyenek az ügyfelek. Minden bankfiókban foglalkoztatnak vállalati ügyintézőt, akinek segítségét érdemes kikérni mielőtt benyújtják a kérelmet. A kutatás végére, arra a következtetésre jutottam, hogy a vállalkozások finanszírozása közel sem mondható könnyűnek, viszont egyre nagyobb figyelmet szentel rájuk az állam, amivel a hiteltermékekhez való jutásukat tudják ösztönözni.

Intézmény

Pannon Egyetem

Kar

Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg

Tanszék

Pénzügy és Gazdálkodás Tanszék

Szak

pénzügy és számvitel

A képzés szintje

alapképzés

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Joó István, Dr.
Belső
egyetemi adjunktus; Pénzügy és Gazdálkodás Tanszék; GKZ
Varga Dániel Bálint
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat
Kulcsszavak: hitel - hitelezés, kis- és középvállalkozás (kkv), Raiffeisen Bank, Széchenyi Kártya, vállalkozásfinanszírozás
SWORD Depositor: SWORD
Felhasználói azonosító szám (ID): SWORD
Dátum: 16 Feb 2024 13:40
Utolsó módosítás: 17 Feb 2024 12:17

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet