"Mol részvények estek vagy keltek?" - koronavírus hatása a kisbefektetőkre

Zaccomer Judit (2022) "Mol részvények estek vagy keltek?" - koronavírus hatása a kisbefektetőkre. Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg.

[thumbnail of Zaccomer Judit_TDK dolgozat_2022nov.pdf] PDF
Zaccomer Judit_TDK dolgozat_2022nov.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (2MB)

Absztrakt (kivonat)

Kutatásom tárgya a kisbefektetők viselkedése a koronavírus-válság alatt, specifikusabban hogyan alakult a Mol Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. (röviden Mol, Mol Nyrt., Mol-csoport) részvényeinek árfolyama és ezzel párhuzamosan a kisbefektetői aktivitás az adott időszakban. Köztudott, hogy a koronavírus kezdeti időszakában rengeteg fogyasztó kezdett „pánik vásárlásba”. Főként a mindennapi háztartási cikkekre nőtt meg a kereslet, helyenként túlkereslet is kialakult, minek hatására egyes termékek hiánycikké váltak. Kutatásom során arra szeretnék rávilágítani, hogy ez az időszak kihatott-e a kisbefektetői döntésekre a tőzsdei értékpapírok piacán vagy sem. Mivel a koronavírus okozta válság mára már mérséklődött, ennek a válsághelyzetnek a hatásvizsgálata kivetíthető a jövőben előforduló negatív visszhangú események okozta kisbefektetői reakcióra. A téma aktualitását is ez adja, hiszen a Covid-19 mérséklődése után sem lélegezhettek fel az emberek – egyik napról a másikra kitört az ukrán-orosz háború. Ilyen, és ehhez hasonló válsághelyzetek a jövőben bármikor kialakulhatnak, ezért fontos a kisbefektetők viselkedésének tanulmányozása adott helyzetekben a megfelelő reagáláshoz. A kutatás célja, hogy fényt derítsen a kisbefektetők viselkedésére válsághelyzet alatt – pontosan hogyan befolyásolta a koronavírus-válság a Mol Nyrt. részvényeinek a megítélését a vizsgált brókercég ügyfeleinek a körében. A vizsgálat eredménye változó mértékben segítheti a jövőbeni válsághelyzetek gazdasági reagálását, segíthet rávilágítani a pánik helyzetekben hozott kisbefektetői döntések hátterére.

Intézmény

Pannon Egyetem

Kar

Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg

Tanszék

Pénzügy és Számvitel Intézet

Szak

Pénzügy és számvitel

A képzés szintje

alapképzés

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Joó István, Dr.
Belső
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: TDK dolgozat
Kulcsszavak: MOL Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt., Covid-19 - Koronavírus, Covid-19 járvány - Koronavírus járvány, részvény, befektetés - befektető
Felhasználói azonosító szám (ID): Ármin Szekér
Dátum: 08 Nov 2023 14:17
Utolsó módosítás: 08 Nov 2023 14:17

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet