Futball és ami mögötte van - Fókuszban az átigazolási összegek alakulása

Tóbi Bálint (2022) Futball és ami mögötte van - Fókuszban az átigazolási összegek alakulása. Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg.

[thumbnail of Tóbi Bálint_TDK dolgozat_2022nov.pdf] PDF
Tóbi Bálint_TDK dolgozat_2022nov.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)

Absztrakt (kivonat)

Már kiskorom óta fontos szerepet játszik az életemben a futball, 6 éves korom óta fociztam versenyszerűen, követtem a mérkőzéseket a TV-ben. Ahogy teltek az évek egyre inkább kezdtem belelátni a meccsek mögötti dolgokba is. Játszottam Manager játékokkal, ahol egy csapat pénzügyeit kellett kezelni. Érdeklődési köröm találkozott az egyetemi évek során tanult pénzügyi és menedzsment ismeretekkel is, így elhatároztam, hogy a futball hátterébe tartozó kérdéseket alaposabban megismerem, elemzem. Az utóbbi időben azonban szomorúan kellett konstatálnom, hogy az általam hőn szeretett sport megváltozott. Kedvenc csapatomat, az FC Barcelonát tudnám példának hozni. A csapat mentalitása negatív irányúvá vált, ennek következtében az eredmények is. A klub becsődölt, köszönhetően a rossz vezetői és pénzügyi döntéseknek, valamint a hatalmas fizetéseknek, ami sajnos nincsen összhangban a játékosok teljesítményével. Az utóbbi években ugrásszerűen növekedtek az átigazolási összegek nemzetközi és hazai vonatkozásban is. A legnagyobb értékkel vagy épp potenciállal rendelkező futballisták, magukat, csapatukat és ezeken kívül szurkolóikat meghazudtolva sétálgatnak, színészkednek a pályán. Vannak, akik nem vesznek részt az edzéseken, nem teszik oda magukat a munkájukban. Hatalmas, szinte belegondolni is nehéz mennyi pénzt képes kiadni egy-két klub egy-egy ilyen labdarúgóért. Több tíz, sőt több száz milliós összegek röpködnek a klubok között. Sokan feltehetnék a kérdést, honnan van ez a sok pénz, illetve, hogy megér-e egy játékos, ekkora befektetést?

Intézmény

Pannon Egyetem

Kar

Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg

Tanszék

Gazdálkodási és Menedzsmnet

Szak

Gazdálkodási és menedzsment

A képzés szintje

alapképzés

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Palányi Ildikó, Dr.
Belső
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: TDK dolgozat
Kulcsszavak: labdarúgás - futball, Covid-19 - Koronavírus, Covid-19 járvány - Koronavírus járvány, sport - testmozgás, sportmarketing
Felhasználói azonosító szám (ID): Ármin Szekér
Dátum: 08 Nov 2023 13:55
Utolsó módosítás: 08 Nov 2023 13:55

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet