Az alapjövedelem koncepciójának bemutatása – Megvalósításának lehetősége Magyarországon

Macher Dávid (2020) Az alapjövedelem koncepciójának bemutatása – Megvalósításának lehetősége Magyarországon. Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg.

[thumbnail of macher_dávid_2020TDK.pdf] PDF
macher_dávid_2020TDK.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)

Absztrakt (kivonat)

Az alapjövedelem gondolata már a XVIII. században megjelent Thomas Paine röpiratában1, mégsem vált egy elterjedt gazdaságpolitikai eszközzé. Mindössze egy ország alkalmazza a feltétel nélküli alapjövedelmet. Egyedül az USA-ban, Alaszka államban létezik a feltétel nélküli alapjövedelem. Napjainkban viszont ez a téma előtérbe került és a médiában is egyre több figyelmet kap. Jelenleg is több országban tesztelik az alapjövedelem hatékonyságát, illetve néhány éve Svájcban népszavazást is tartottak a bevezetéséről. Továbbá zajlik egy aláírásgyűjtés2 az Európai Unió (továbbiakban: EU) weboldalán, amelynek célja a feltétel nélküli alapjövedelem bevezetésének előkészítése az EU országaiban. A koronavírussal kapcsolatban több ország is alkalmazott olyan állami transzfereket, melyek hasonlítanak az alapjövedelemhez. Magyarországon szintén több javaslat készült már a bevezetésére, ugyanakkor ezen javaslatok között van olyan, amely csak részben valósítja meg az alapjövedelmet.

Intézmény

Pannon Egyetem

Kar

Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg

Tanszék

Gazdálkodási és Menedzsmnet

Szak

Gazdálkodási és menedzsment

A képzés szintje

alapképzés

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Csanádi Ágnes, Dr.
Belső
NEM RÉSZLETEZETT
Jármai Erzsébet Mária, Dr.
Belső
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: TDK dolgozat
Kulcsszavak: alapjövedelem, bevétel - jövedelem, közgazdaságtan - gazdaságtan, jóléti állam, nemzetközi kitekintés - nemzetközi összehasonlítás, finanszírozás, negatív adó
Felhasználói azonosító szám (ID): Ármin Szekér
Dátum: 07 Nov 2023 10:33
Utolsó módosítás: 07 Nov 2023 10:33

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet