„A bárányok hallgatnak”… de vajon mindent el is hisznek? – A tömegmanipuláció és a népbutítás tízparancsolata

Lovasi Vivien (2014) „A bárányok hallgatnak”… de vajon mindent el is hisznek? – A tömegmanipuláció és a népbutítás tízparancsolata. Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg.

[thumbnail of lovasi_vivien_2014TDK.pdf] PDF
lovasi_vivien_2014TDK.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (2MB)

Absztrakt (kivonat)

Politika, média, manipuláció. Napjainkban ezek a szavak egyre jobban egybeforrnak. Az idő múlásával fokozatosan nagyobb szerepet töltenek be életünkben, befolyásolják mindennapjainkat, meghatározzák gondolkodásunkat, formálják véleményünket – valamikor jó, esetenként viszont rossz irányba. Napról napra szembesülhetünk igazságtalanságokkal, hazugságokkal, arcátlan pánikkeltéssel. Az átalakuló szórakozási és kikapcsolódási szokások ilyen mértékű negatív irányba történő változása is jelentős aggodalomra adhat okot.A létbizonytalanság, a félelem és egyéb tényezők teszik az embereket könnyen befolyásolhatóvá és kiszolgáltatottá. Vannak, akik felismerték az ebben rejlő „lehetőségeket”, szemérmetlenül kihasználva gyengeségeinket, s mindezeket ellenünk fordították a saját érdekeik és céljaik elérése érdekében.A hajdani összeesküvés-elmélet szagú teóriák manapság valós, égető problémákká váltak, amelyeket fontos körültekintően kezelni.Ezen ismeretek alapján számtalan kérdés merülhet fel valamennyiünkben:  Milyen érdekek lapulnak a tudatos tömegbutítás és a szellemi igénytelenség egyre nagyobb térhódítása mögött?  Milyen taktikával próbálja befolyásolni az emberiséget egy még kevésbé ismert felső hatalom?  Mire kell odafigyelnünk, hogy ne váljunk e manipuláció áldozatává? Egyáltalán ki tudjuk-e védeni az ilyen jellegű „támadásokat”? A dolgozatomban többek között ezekre a kérdésékre is keresem a választ. Primer kutatásom alapjául egy online felületen kitölthető kérdőív szolgált. E segítségével felmérhettem többek között az emberek viszonyát a médiához. Vizsgáltam, hogy mennyire érzékelik a környezetükben a befolyásoló, manipulatív szituációkat, miként reagálnak különböző helyzetekre, mennyire követik az aktuális eseményeket, mennyire tartják megbízhatónak az egyes hírforrásokat. Szekunder kutatásom részét képezik interneten fellelt cikkek, különböző folyóiratok és a témával kapcsolatos könyvek alapos tanulmányozása. Dolgozatom gondolatmenete végigköveti az interneten nemrégiben újra felfedezett, egyre nagyobb népszerűségnek örvendő úgynevezett „Chomsky-tízparancsolatot”.

Intézmény

Budapesti Gazdasági Főiskola (a GKZ 2015-ig keletkezett dolgozataihoz)

Kar

Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg

Tanszék

Gazdaságinformatikai Intézeti Tanszék

Szak

gazdaságinformatikus

A képzés szintje

alapképzés

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Szekeres Diána, Dr.
Belső
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: TDK dolgozat
Kulcsszavak: manipuláció, meggyőzés, Noam Chomsky, primer kutatás, politika, média, Chomsky-tízparancsolat, kommunikáció, pszichológia - lélektan
Felhasználói azonosító szám (ID): Ármin Szekér
Dátum: 11 Szep 2023 11:48
Utolsó módosítás: 11 Szep 2023 11:48

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet