3D nyomtató tervezése, összeállítása és alkalmazása elektromos vezetőképességi cellák nyomtatására

Horváth Mátyás (2022) 3D nyomtató tervezése, összeállítása és alkalmazása elektromos vezetőképességi cellák nyomtatására. Mérnöki Kar.

[thumbnail of Horváth_Mátyás_szakdolgozat_2021-2022_2._félév.pdf] PDF
Horváth_Mátyás_szakdolgozat_2021-2022_2._félév.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (6MB)

Absztrakt (kivonat)

A szakdolgozat feladatkiírásában látható, hogy több feladatra kell megoldást találnom. A szakdolgozat fő célja, hogy áramló elektrolit folyadékban alkalmazható vezetőképesség mérésére alkalmas mérőcellát tervezzek és 3D nyomtatással készítsem el a Mechatronikai Képzési és Kutatási Intézet számára. A feladatok részletes ismertetésénél felállított sorrendet a megfelelő tervezés és kivitelezés eredményességéért meg kell szegnem. Először kutatást végzek a vezetőképességről, mérésének elvéről, valamint, hogy a vezetőképesség mérésére használt mérőcellának milyen paramétereknek kell megfelelnie. Áttanulmányozom a folyamatot, amelyben a mérőcella alkalmazva lesz és megtervezem a mérőcella méretpontos prototípusát egy CAD programban. A 3D nyomtatási technológiákat összegyűjtöm, röviden ismertetem őket, majd összehasonlítom azokat. A nyomtatási technológia kiválasztásának elsődleges szempontja az eljárás során létrehozott késztermék tulajdonságai. A kiválasztás során továbbá figyelembe veszem a tudás elsajátítására szükséges idő mennyiségét, az arra alkalmas berendezés összetettségét, bekerülési költségét, valamint a gyártási módszer sokoldalúságát. A kiválasztott technológiával működő eszköz tervezése előtt reverse engineeringet alkalmazva tanulmányozom a piacon már jelen lévő berendezéseket. A különböző konstrukciók előnyeit és hátrányait szem előtt tartva megtervezem a saját berendezésem. A tervezés közben a megfelelő alkatrészeket is kiválasztom a megbízhatóságuk, beszerzési áruk és teljesítményük függvényében. Szoftveres környezetet fejlesztek a kiválasztott vezérlőhöz, majd a berendezés működőképessé tételéhez összehangolom a hardvert a szoftverrel. Az üzemképes berendezésen többször ismételt méréseket végzek, hogy megbizonyosodjak a visszatérési pontosságáról, ismételhetőségéről, ezek alapján alkalmas-e a mérőcella legyártására. A kiválasztott nyomtatási alapanyaggal egy próbagyártást végzek, a tapasztalatok alapján az anyag tulajdonságaihoz állítom a berendezésem, majd kinyomtatom a korábban tervezett mérőcella prototípusát. A Mechatronikai Képzési és Kutatási Intézet laboratóriumában méréseket végzünk a nyomtatott mérőcella alkalmasságáról és konzultálunk a felmerült módosítási igényekről.

Intézmény

Pannon Egyetem

Kar

Mérnöki Kar

Tanszék

Mechatronikai Képzési és Kutatási Intézet

Szak

mechatronikai mérnök

A képzés szintje

alapképzés

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Szalai István
Belső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat
Kulcsszavak: 3D nyomtatás, 3D technológia, additív technológia, reverse engineering, CAD - szoftver, elektrolit folyadék
Felhasználói azonosító szám (ID): Ármin Szekér
Dátum: 03 Aug 2023 10:59
Utolsó módosítás: 03 Aug 2023 10:59

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet