Szállítószalagok hajtásfejének és surrantóinak tipizálá-sa, hatékonyabb gyártástechnológia kialakítása

Csöndör Krisztián (2021) Szállítószalagok hajtásfejének és surrantóinak tipizálá-sa, hatékonyabb gyártástechnológia kialakítása. Mérnöki Kar.

[thumbnail of Csöndör_Krisztián_szakdolgozat_2020-2021_2._félév.pdf] PDF
Csöndör_Krisztián_szakdolgozat_2020-2021_2._félév.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (4MB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatomban a surrantók és a hajtásfejek tipizálásának lehetőségével foglalkozom. Sorra vettem a fontosabb technológiákat, amiket a termékek elkészítése során felhasználnak. Szó esett az élhajlításról, lézervágásról, plazmavágásról, hegesztő-robotokról, festési technológiákról és a 3D tervezésről. Ismertettem a fontosabb kritériumokat, amiket tervezéskor figyelembe kell venni. Ezeket szakirodalmi anyagok kutatásával feldolgoztam Megvizsgáltam, hogy a valóságban ezek a gyártási és tervezési folyamatok hogyan mennek végbe. Az összegyűjtött tapasztalatok és a cég adatbázisának se-gítségével létrehoztam egy nagyobb táblázatot, ezt pedig gyakoriság szempontjá-ból megvizsgáltam. A táblázat alapján levont következtetéseket alkalmaztam a hajtásegységek kategorizálására. Részben ezt a listát, részben a gyűjtött tapaszta-latokat felhasználva megvizsgáltam a surrantók csoportosítását is. Hajtásfejek esetében végül arra a következtetésre jutottam, hogy a variációs lehetőségek miatt olyan sok típus keletkezne, kis felhasználási ráta mellett, amely gyártáshatékonyság szempontjából kontra-produktív lenne. A tervezési folyama-tokat lehetne gyorsítani olyan parametrikus modellekkel, amik változók megadá-sával készíthetőek. Surrantók tekintetében még több lehetőség adódik, amiket nehéz típusokkal lekövetni. Így itt is arra jutottam, hogy a tipizálás nem megvalósítható.

Intézmény

Pannon Egyetem

Kar

Mérnöki Kar

Tanszék

Mechatronikai Képzési és Kutatási Intézet

Szak

mechatronikai mérnök

A képzés szintje

alapképzés

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Decsi Péter
Belső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT
Molnár Attila
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat
Kulcsszavak: 3D technológia, gyártástervezés, hajtásfej, surrantó, gyártástechnológia, tervezés, élhajlítás, lézer technológia, plazma technológia, robotika - robotizáció - robotok
Felhasználói azonosító szám (ID): Ármin Szekér
Dátum: 01 Aug 2023 11:59
Utolsó módosítás: 01 Aug 2023 11:59

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet