ZalaZONE járműipari tesztpálya Smart City tesztkörnyezetébe illeszthető okos forgalomirányító jelzőlámpa tervezése

Heé Áron Máté (2020) ZalaZONE járműipari tesztpálya Smart City tesztkörnyezetébe illeszthető okos forgalomirányító jelzőlámpa tervezése. Mérnöki Kar.

[thumbnail of Heé_Áron_Máté_szakdolgozat_2020-2021_1._félév.pdf] PDF
Heé_Áron_Máté_szakdolgozat_2020-2021_1._félév.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (2MB)

Absztrakt (kivonat)

A szakdolgozat témája, egy az Autóipari Próbapálya Zala Kft. Smart City teszt környezetébe illeszthető okos forgalomirányító lámpa tervezése és megvalósítása. A Smart City egy városi környezetet biztosító pályaelem főként az autonóm járművek számára. A járművek tesztelése előre megírt forgatókönyvek alapján történik. Egy ilyen forgatókönyv kapcsán merült fel az igény egy saját tervezésű közlekedési lámpa megtervezésére és megépítésére. Tekintettel arra, hogy nincs minden forgatókönyvben szükség a lámpára, és eltérő tesztek során más-más országok lámpa szekvenciái is felmerülhetnek így a lámpának hordozhatónak, és valamely módon külső eszköz segítségével vezérelhetőnek kell lennie [1]. A forgalomirányító lámpa tervezése során megismerkedtem a témában jelenleg hatályban lévő szabványokkal. A szabványok megismerését követően több koncepciót vizsgáltam meg különböző szempontok alapján, majd a számunkra legoptimálisabbat kiválasztva elkezdtem a lámpa tervezését. A tervezési folyamat kiterjedt a lámpa tartóelemeire, a lámpaházra, lencsékre, az egyes szekvenciákra. A lámpa vezérelhetősége telefonos applikációval került kivitelezésre. A hordozhatóság miatt a lámpák nem kapcsolódhatnak egymáshoz így vezeték nélküli kommunikációt alkalmaztam a vezetékek helyett. A tervezést követően a közlekedési lámpát lépésről lépésre megépítettem, és tesztek során bizonyosodtam meg működőképességéről. A projekt végeztével költségtervet is készítettem.

Intézmény

Pannon Egyetem

Kar

Mérnöki Kar

Tanszék

Mechatronikai Képzési és Kutatási Intézet

Szak

mechatronikai mérnök

A képzés szintje

alapképzés

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Pataki Márton
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT
Decsi Péter
Belső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat
Kulcsszavak: okos város - smart city, kommunikáció, forgalomirányítás, világítástechnika, ZalaZONE Járműipari Tesztpálya (Zalaegerszeg), LED technológia
Felhasználói azonosító szám (ID): Ármin Szekér
Dátum: 01 Aug 2023 08:32
Utolsó módosítás: 01 Aug 2023 08:32

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet