Kisvállalkozások adózási választási lehetőségeinek összehasonlító elemzése, adóoptimalizáció

Németh Krisztofer (2023) Kisvállalkozások adózási választási lehetőségeinek összehasonlító elemzése, adóoptimalizáció. Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg.

[thumbnail of németh_krisztofer_2023máj.pdf] PDF
németh_krisztofer_2023máj.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (848kB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatom során vizsgálni próbáltam a kisvállalkozók, egyéni vállalkozók adózási lehetőségeinek szélességét, hazánkban, a különböző vállalkozási formák típusait, az adó kedvezmények lehetőségeit, az adó optimalizációt, mely véleményem szerint minden egyes vállalkozó szellemnek lehet hasznos, de inkább a nagyobb vállalatok/vállalkozások számára hozhat nagyobb hasznot. Az adózással és az adóztatással kapcsolatos információk véleményem szerint mindenki számára fontosak és hasznosak egyaránt, nem csak azért, mert információgazdaságban élünk. Életünkben sokszor előtérbe kerülhetnek adózással kapcsolatos kérdések, nem csak vállalkozóként, hanem magánszemélyként is egyaránt, hiszen a helyi adók minden térségben részben változhatnak, ha esetleg idegen helyre költöznénk, akkor legyen némi fogalmunk arról, hogyan is fogunk adózni, vagy egy öröklés utáni jövedelem után esetleg mi a teendőnk. Végezetül, én úgy gondolom, hogy az adózással kapcsolatban lévő tudásunk az élet minden szakaszában hasznos lesz, másrészről az adózási ismeretek hiánya nem mentesít az adófizetési kötelezettségeink alól sem. Magyarországon számos lehetőségünk van vállalkozást indítani, többféle formában, akár egyedül is, a nehézsége szerintem inkább a megfelelő „ötlet”, amivel az emberek elindulhatnak, de ha már az sem hiányzik, akkor napjainkban egy kicsit nehezebb gazdasági helyzet mellett igaz, de nehézségek, és a belerakott munka gyümölcsén túl, virágzó dolgokat lehet létrehozni. Gondolok itt például az olyan foglalkozásokra, melyekhez nem éppen nagy kezdőtőke szükséges, inkább a rá áldozott idő , kreativitás, önállóság, és természetesen vakmerőség is. Ilyen munkák / szakmák például a bloggerség, a trader (online piacon), webszerkesztő/webdesigner, fotós, idegenvezetői foglalkozás, tolmácsolás, ingatlanügynök, és még sorolhatnám. Véleményem szerint ezekhez a munkákhoz jó kommunikációs készségre, elszántságra, megfelelő szakmai tudásra, megfelelő elhivatottságra és önállóságra nagyobb szükség van, mint a befektetett tőke nagyságára, és kitartó munkával ragyogó eredményeket lehet felmutatni, feltéve hogyha magas színvonalon és megbízhatóan nyújtod a szolgáltatásodat.

Intézmény

Pannon Egyetem

Kar

Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg

Tanszék

Pénzügy és Gazdálkodás Tanszék

Szak

pénzügy és számvitel

A képzés szintje

alapképzés

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Joó István, Dr.
Belső
egyetemi adjunktus; Pénzügy és Gazdálkodás Tanszék; GKZ
Zsoldos Attila
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat
Kulcsszavak: adóbevallás - adóelszámolás, általános forgalmi adó (áfa), gazdasági társaság, kisadózó vállalkozások tételes adója (KATA), kisvállalati adó (KIVA)
SWORD Depositor: SWORD
Felhasználói azonosító szám (ID): SWORD
Dátum: 17 Jún 2023 13:16
Utolsó módosítás: 17 Jún 2023 13:16

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet