Információkezelés a különböző méretű vállalatirányítási rendszerek és cégek gyakorlatában

Papp Roland (2023) Információkezelés a különböző méretű vállalatirányítási rendszerek és cégek gyakorlatában. Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg.

[thumbnail of papp_roland_2023máj.pdf] PDF
papp_roland_2023máj.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (738kB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatom célja, hogy igazolást nyerjen állításom, miszerint mérettől függetlenül, bármely gazdasági társaság be tud vezetni egy integrált vállalatirányítási rendszert és azt hatékonyan, versenyelőnyként tudja használni. Szeretném elérni, hogy az olvasó megismerhesse a vállalatirányítási rendszerek használhatóságát, azok szerepét a fenntarthatóság és a versenyképesség szempontjából. A szakdolgozat logikailag két nagy részre osztható, amelyek közül az első rész az általános információkkal foglalkozik, míg a második rész konkrétan a TDK Hungary Components Kft. szombathelyi telephelyére fókuszál. Az első részben részletesen foglalkoztam a controllinggal, és annak lényegével, valamint az információ és információs rendszerek szerepével ezen a területen. Kiemelten tárgyaltam a vállalat irányítási rendszereket és a vállalatok jellemzőjét méret szerinti csoportosítás alapján. A második részben a TDK Hungary Components Kft. szombathelyi telephelyének logisztikai rendszerét veszem górcső alá. Megvizsgálom, hogyan történik az alapanyagok beérkezése a telephelyre, hogyan kerülnek a termelési folyamatokba, valamint a késztermékek tárolása és szállítása. Részletesen ismertetem a telephelyen alkalmazott raktározási módszereket és a vegyianyagok kezelését. Ezen felül részletesen bemutatom az SAP rendszer alkalmazását a TDK Hungary Components Kft.-nél. Ismertetem az SAP tranzakciókat, amelyek segítségével nyomon követhetők a készletek és a szállítmányozási folyamatok. Emellett részletesen tárgyalom az SAP rendszerben történő adatbevitelt, adatlekérdezést és a raktármozgások követését. A szakdolgozat végén összegzem a tapasztalataimat és következtetéseimet a TDK Hungary Components Kft. szombathelyi telephelyének logisztikai folyamataival kapcsolatban. Kiemelkedő fontosságot tulajdonítok a hatékonyság és a minőség fenntartásának, valamint javaslatokat fogalmazok meg a folyamatok továbbfejlesztésére.

Intézmény

Pannon Egyetem

Kar

Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg

Tanszék

Logisztika és Menedzsment Informatika Tanszék

Szak

gazdálkodási és menedzsment

A képzés szintje

alapképzés

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Glavanics Dávid
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT
Nagyné Halász Zsuzsanna
Belső
adjunktus; Logisztika és Menedzsment Informatika Tanszék; GKZ

Mű típusa: diplomadolgozat
Kulcsszavak: integrált vállalatirányítási rendszer - ERP, logisztika, raktár - raktározás, SAP, vállalatvezetés - vállalatirányítás
SWORD Depositor: SWORD
Felhasználói azonosító szám (ID): SWORD
Dátum: 17 Jún 2023 13:16
Utolsó módosítás: 17 Jún 2023 13:16

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet