Az információbiztonság fontosságának vizsgálata vállalati környezetben

Maróti Soma (2023) Az információbiztonság fontosságának vizsgálata vállalati környezetben. Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg.

[thumbnail of maróti_soma_2023máj.pdf] PDF
maróti_soma_2023máj.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)

Absztrakt (kivonat)

Napjainkban az információbiztonság jelentősége egyre jobban növekszik a vállalati környezetben, amelynek hátterében a digitalizáció és a technológiai fejlődés áll. Az informatikai rendszerek és az internetes kommunikáció nélkülözhetetlenné váltak a vállalkozások működésében. Azonban mindez magával hozta nagyobb mennyiségű adatokat és a bizalmas információk tárolásának és kezelésének szükségességét. A kutatásom főtémája a vállalati információbiztonság fontosságának és meglétének vizsgálata. Ennek mentén az alábbi kutatási kérdésekre keresem a választ: Kapott-e már a munkaszervezetben információbiztonsági oktatást? Tudja-e, kihez kell fordulnia abban az esetben, ha számítógépét feltörték vagy megfertőződött, vírusos? Milyen biztonsági rendszerek találhatóak meg a jelenlegi munkahelyén? A dolgozatomat az információ szerepének felértékelődésével kezdem, ahol részletezem az információ fogalmát és kitérek az információs társadalomra is. Az információ rendkívül fontos szerepet játszik a döntéshozatalban, mivel megalapozottabb és hatékonyabb döntéseket segíthetnek elő. Ennek hatására röviden ismertetem az információ szerepét a döntéshozatalban. Ezt követően a vállalati informatika fejlődésével foglalkozom, és rámutatok arra, mi az oka annak, hogy a vállalatok információs rendszereket vezetnek be. Az okok ismertetése után bemutatom a vállalati információs rendszerek különböző típusait, különös figyelmet fordítva az ügyfélkapcsolat-kezelő rendszerre. A következő fejezetet az információvédelem rövid történetével folytatom, majd ismertetem az IT biztonság releváns szabványait, mivel ezek bevezetése biztonságot és hatékonyságot eredményez a vállalatok számára. A szakdolgozatom utolsó részeiben a vállalati információkat fenyegető veszélyforrásokkal foglalkozom, ideértve azokat a veszélyeket, amelyek emberi tényezőkből, hardverből, vírusokból és más káros szoftverekből erednek. A dolgozatom szekunder részét a vállalati kockázatelemzés fontosságának bemutatásával és kockázatmenedzsment folyamata leírásával zárom. A dolgozat lezárását az általam végzett primer kutatás segítette, amelyben összesen 123 megkérdezett vett részt világszerte. A kutatás eredményei alapján arra a következtetésre jutottam, hogy a munkavállalók jelentős hányada tisztában van az információbiztonsággal kapcsolatban. A munkáltatói oldalról is elmondható, hogy nemcsak papíron hangoztatják elkötelezettségüket a biztonság iránt, hanem valóban erőfeszítéseket tesznek ennek érdekében.

Intézmény

Pannon Egyetem

Kar

Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg

Tanszék

Informatikai Rendszerek és Alkalmazásai Tanszék

Szak

gazdaságinformatikus

A képzés szintje

alapképzés

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Medgyes Krisztián
Belső
mesteroktató; Informatikai Rendszerek és Alkalmazásai Tanszék; GKZ
Molnár Zsófia
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat
Kulcsszavak: információbiztonság - adatbiztonság, kockázatelemzés, szabványok, vállalati információs rendszerek, veszélyforrások
SWORD Depositor: SWORD
Felhasználói azonosító szám (ID): SWORD
Dátum: 17 Jún 2023 13:16
Utolsó módosítás: 17 Jún 2023 13:16

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet