Költségcsökkentés az „útkeresésben” – logisztikai kontrolling a Gartner Intertrans Hungária Kft. gyakorlatában

Péter Letícia (2023) Költségcsökkentés az „útkeresésben” – logisztikai kontrolling a Gartner Intertrans Hungária Kft. gyakorlatában. Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg.

[thumbnail of péter_letícia_2023máj_titkos.pdf] PDF
péter_letícia_2023máj_titkos.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 26 Május 2028.

Download (3MB)
[thumbnail of péter_letícia_2023máj_embargó_kérelem.pdf] PDF
péter_letícia_2023máj_embargó_kérelem.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (112kB)
[thumbnail of péter_letícia_2023máj_gyakorlati_beszámoló.pdf] PDF
péter_letícia_2023máj_gyakorlati_beszámoló.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 26 Május 2028.

Download (1MB)

Absztrakt (kivonat)

Záródolgozatom témája a Gartner Intertrans Hungária Kft. logisztikai kontrollingjében alkalmazott költségcsökkentési lehetőségek bemutatása. Témaválasztásom aktualitását az elmúlt évek gazdasági helyzete adta, mivel ez kihívás elé állította a fuvarozási vállalatokat is és a költségcsökkentés igencsak fontossá vált számukra. Úgy gondolom, hogy a logisztikai kontrollingban használt költségcsökkentő programok alkalmazása az egyik megoldás a problémára, mivel a költségcsökkentő programok hatékony megoldást jelenthetnek a költséghatékonysági hiányosságok csökkentésére. Ezen felül, a logisztikai kontrollingban használt költségcsökkentő programok alkalmazása a vállalatok számára lehetőséget nyújt a hatékonyság növelésére.  Ezért dolgozatom fő célja volt, hogy bemutassam a vállalat logisztikai kontrollingjében alkalmazott költségcsökkentésre fejlesztett programok megvalósításának folyamatát, a szoftverek használatát és eredményességeket. Empirikus kutatásom során esettanulmányt készítettem, melyben 4 fő kérdésre kerestem a választ a vállalat kontrollingjét és programjainak hatékonyságát figyelve. Kerestem a választ arra, hogy a vállalat kontrolling rendszerében milyen sikertényezők és kudarcfaktorok azonosíthatók, milyen költségcsökkentési lehetőségek relevánsak e területen, milyen módon valósíthatók meg a lehetséges költségcsökkentési megoldások és hogyan mutathatók ki a költségoptimalizációs hatások. Dolgozatom első részében elméleti háttérrel alapoztam meg, ezt követően pedig a fuvarozási és szállítmányozási területen végeztem piaci kitekintést. A következő részben bemutattam a Gartner anyavállalatot és a Gartner Intertrans Hungária Kft. leányvállalat (ahol a szakmai gyakorlatomat töltöttem). A vállalkozás bemutatását követően ismertettem a Gartner Intertrans Hungária Kft-nél működő logisztikai kontrolling működését. Végezetül összefoglaltam empirikus kutatásom fő célját a vállalatnál alkalmazott költségoptimalizáló programok, működését és eredményességét.

Intézmény

Pannon Egyetem

Kar

Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg

Tanszék

Logisztika és Menedzsment Informatika Tanszék

Szak

gazdálkodási és menedzsment

A képzés szintje

felsőoktatási szakképzés

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Antal Anita, Dr.
Belső
egyetemi docens; Pénzügy és Gazdálkodás Tanszék; GKZ
Farkas Gábor
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: záródolgozat (felsőoktatási szakképzés)
Kulcsszavak: controlling - kontrolling, Gartner Intertrans Hungária Kft. (Zalaegerszeg), költségcsökkentés, logisztika, logisztikai controlling
SWORD Depositor: SWORD
Felhasználói azonosító szám (ID): SWORD
Dátum: 17 Jún 2023 13:16
Utolsó módosítás: 17 Jún 2023 13:16

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet