Hol nyerő a nyereségadó?-A kkv-k társasági adózási alternatívái nemzetközi kitekintésben

Horváth Aliz (2023) Hol nyerő a nyereségadó?-A kkv-k társasági adózási alternatívái nemzetközi kitekintésben. Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg.

[thumbnail of horváth_aliz_2023máj.pdf] PDF
horváth_aliz_2023máj.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (3MB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatom témájának a kis- és középvállalkozások nyereségadózásának vizsgálatát választottam hazai és nemzetközi kitekintésben. A témát nagyon aktuálisnak tartom, ugyanis a jelenleg is zajló orosz-ukrán konfliktus, a COVID-19 pandémia hatásainak következményeit a mai napig érzik a vállalkozások, legfőképp a kis- és középvállalkozások, akik a legérzékenyebben reagálnak a gazdaságban, piacon történő bárminemű változásra. Dolgozatom első felében elméleti alapokra helyeztem a kkv-k meghatározását, működési sajátosságait hazai és uniós szinten. Bemutattam a legfontosabb uniós és hazai intézkedéscsomagokat, cselekvési terveket, melyek jelentős mértékű forrásokkal járultak hozzá a kkv-k zavartalan működéséhez, életben maradásához. Ezt követően a társasági adózás és a kisvállalati adózás 2022-es szabályozását, főbb pontjait, mérföldköveit mutattam be. Diplomadolgozatom második része a nemzetközi kitekintést tartalmazza. Válaszokat szerettem volna kapni többek között arra vonatkozóan, hogy a kkv-szektor milyen szerepet tölt be a vizsgált országok gazdaságának alakulásában, a foglalkoztatottság arányában, jövedelemtermelés terén, majd a nyereségadózás bemutatására összpontosítottam. Kíváncsi voltam, hogy ezen országokban a társasági adózáson kívül létezik-e más alternatív választható adózási forma a kkv-k számára. Abban az esetben, ha nem, akkor az országok milyen módon járulnak hozzá a kkv-k támogatásához, megsegítéséhez. Szakdolgozatom harmadik, egyben utolsó része a kutatásom megvalósítását tartalmazza. Kutatásom a meghatározott feltételek alapján kiválasztott Zala vármegyei vállalkozások nyereségadózásának vizsgálatára összpontosult (szakértői kiválasztás). Az adatokat az EMIS adatbázis és az Elektronikus Beszámoló Portálon nyilvánosan közzétett 2021-es éves beszámolók adatai szolgáltatták. Ezenkívül számításokat végeztem arra vonatkozóan, hogy az adott cégnek megéri-e a társasági adózás vagy javasolt lenne a kisvállalati adóra áttérnie, mennyi lenne az adómegtakarítás összege. Végezetül összegeztem a kutatás eredményét és javaslatokat, ajánlásokat tettem a vállalkozások jelenlegi adózási politikájával kapcsolatban.

Intézmény

Pannon Egyetem

Kar

Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg

Tanszék

Pénzügy és Gazdálkodás Tanszék

Szak

pénzügy

A képzés szintje

mesterképzés

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Antal Anita, Dr.
Belső
egyetemi docens; Pénzügy és Gazdálkodás Tanszék; GKZ

Mű típusa: diplomadolgozat
Kulcsszavak: adóoptimalizálás, kis- és középvállalkozás (kkv), kisvállalati adó (KIVA), társasági adó (tao), visegrádi országok - visegrádi együttműködés
SWORD Depositor: SWORD
Felhasználói azonosító szám (ID): SWORD
Dátum: 17 Jún 2023 13:16
Utolsó módosítás: 17 Jún 2023 13:16

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet