Az áfa és az online számlaadat-szolgáltatás működési mechanizmusa és hatása a Schaeffler 3 magyarországi telephelyére

Dezső Gréta Gabriella (2023) Az áfa és az online számlaadat-szolgáltatás működési mechanizmusa és hatása a Schaeffler 3 magyarországi telephelyére. Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg.

[thumbnail of dezső_gréta_2023jan.pdf] PDF
dezső_gréta_2023jan.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (3MB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatomban azt fejtegetem, hogy egy multinacionális vállalat, amelynek vannak belföldi, Közösségi, illetve harmadik feles ügyletei is miképp oldja meg az áfakötelezettséggel, illetve a számlaadat-szolgáltatással kapcsolatos feladatokat. Azért tartom relevánsnak ezt a témakört, mivel minden gazdasági szervezet működésében állandó és kockázatos adónem az áfa, ezért mindenképpen kellő odafigyelést igényel. A 2018-tól hatályos számlaadat-szolgáltatás, amely egy rendkívül jó kezdeményes a digitalizáció felé még mindig számos plusz terhet ró a vállalkozásokra, ezért szükségesnek tartom a téma alapos körül járását és az esetleges hibák feltárását. Az alkalmazott kutatási módszer az interjú, amit az adózási osztály vezetőjével folytattam le. Az elméleti áttekintés után megvizsgáltam a 3 magyarországi vállalat ügyleteinek általános forgalmi adóval kapcsolatos folyamatait. Ennek során megismertem, hogy a belföldi, Közösségi, harmadik országos ügyletek áfakötelezettségeit milyen módon oldja meg a vállalat. Ezenkívül lehetőségem volt megismerni olyan különleges ügyleteket is, mint a vevői készlet, ami 2020 óta azt a könnyítést kapta, hogy a raktárba történő kiszállítás adómentes. Ismertettem a láncügyletek folyamatait, ami áfaszempontból azért különleges mert amíg több értékesítés történik, addig csak egyetlenegy fuvarozás. Az interjú keretein belül fény derült arra, hogy az online számlaadat-szolgáltatási kötelezettségből származó problémák egyre inkább IT jellegűek, amelyeknek megfelelő leprogramozása nagy kihívás elé állítja az informatikai szakembereket. A cég méretéből adódóan is lehetnek problémák, hiszen ekkora mennyiségű adatösszeséget átlátni és megérteni az SAP rendszerben végig menő folyamatokat nehéz. Ahhoz azonban, hogy tudni lehessen mi csúszik el a rendszerben először a folyamatokat szükséges átlátni. Ezenkívül vannak olyan problémák, amelyekre a Schaeffler Savaria Kft. nincs ráhatással, mint például az Online Számla felületén található hibák. Úgy gondolom, hogy az online számlaadat-szolgáltatás terén a vállalatok és az adóhatóság rendszerének is még számos IT fejlesztésre van szükséges ahhoz, hogy zökkenőmentesen működjön a folyamat.

Intézmény

Pannon Egyetem

Kar

Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg

Tanszék

Pénzügy és Gazdálkodás Tanszék

Szak

pénzügy és számvitel

A képzés szintje

alapképzés

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Fejes Judit Katalin
Belső
mesteroktató; Pénzügy és Gazdálkodás Tanszék; GKZ
Szabó Zoltán
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat
Kulcsszavak: 1992. évi XXXVIII. törvény az államháztartásról, adatszolgáltatás, adó - adózás - adóügy, általános forgalmi adó (áfa), elektronikus adatszolgáltatás, online számla, online számlaadat-szolgáltatás
SWORD Depositor: SWORD
Felhasználói azonosító szám (ID): SWORD
Dátum: 03 Feb 2023 11:24
Utolsó módosítás: 03 Feb 2023 11:24

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet