Egy integrált vállalatirányítási rendszer működése egy logisztikai KKV tekintetében

Vlasics Bálint (2023) Egy integrált vállalatirányítási rendszer működése egy logisztikai KKV tekintetében. Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg.

[thumbnail of vlasics_bálint_2023jan.pdf] PDF
vlasics_bálint_2023jan.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatomban arról írtam, hogy hogyan lehetne hatékonyabb egy integrált vállalatirányítási rendszer egy hazai kisvállalkozás működésében, amely közúti árufuvarozással foglalkozik, ez a Szemerey-Plus Zrt.  Témaválasztásom oka visszavezethető az egyetemi tanulmányaimhoz, amikor is az integrált vállalatirányítási rendszerekről tanultunk. Ekkor vált számomra világossá, hogy ezek a szoftverek valójában mekkora hatással tudnak lenni egy cégre, mint pozitív, mint negatív értelemben szólva. Ezek a vállalatirányítási rendszerek eleinte csak a nagyvállalatok számára voltak elérhetőek, de a technológia és informatika fejlődésével gyorsan a kis és középvállalatok is haszonélvezőjükké válhattak az ERP-nek. Nem mehetek el a téma aktualitása mellett sem, mivel az utóbbi évek történései ellenére, mint például a koronavírus vagy háború, nagy növekedés történt a kis és középvállalkozások számában. A folyamatos új piaci szereplők megjelenése, egyre nagyobb versenyhelyzetet produkált, amely szintén állandó fejlődésre és innovációra készteti a vállalkozásokat, nincs ez másképp a fuvarozási piacon sem. A folyamatos fejlődés és növekedés kulcsszereplői az integrált vállalatirányítási rendszerek is. Dolgozatom célja az első részben az volt, hogy megismertessem az olvasót elsőként az integrált vállalatirányítási rendszerekkel, valamint a KKV-szektor helyzetével Magyarországon, figyelmet fordítva természetesen a hazai közúti fuvarozás vizsgálatára is. A második rész tartalmazta a cég által használt ERP rendszer az Innomanagement általános majd részletes bemutatását. Ezután pedig azt vizsgáltam, hogy a cég folyamataiban, hogyan működik az Innomanagement, vagyis hogyan történik a fuvarok lebonyolítása és milyen hiányosságai, problémái vannak a rendszernek eközben. Egyértelművé vált már a folyamatok vizsgálata közben, hogy több integráltággal kapcsolatos probléma is van, de ezeknek pontos okát, illetve miértjét csupán a folyamatok megismerésével nem tudtam megállapítani. Dolgozatom fő céljaként azt tűztem ki, hogy összeszedem a különböző hibákat és egy javaslattétel által, megoldást igyekszem találni rájuk, a cég nagyobb hatékonysága érdekében. Ennek eszköze volt a dolgozatom utolsó részében olvasható kiscsoportos interjú, mely által konkrét, pontos és sok érdemleges problémát tárhattam fel, melyek kijavítása nagyban növelheti a cég eredményességét. Kutatásom tehát eredményes volt, utolsó lépésként az összegyűjtött információkból egy javaslatot tettem a cég számára, figyelembe véve az interjúalanyok véleményét, a problémaköröket és a szakirodalmak által megismert megoldási lehetőségeket.  Javaslatom egy új ERP bevezetésén alapul, összegyűjtve az ahhoz szükséges alapinformációkat és azokat a funkciókat szervezeti egységekre bontva, amelyeket a cég elvár az új vállalatirányítási rendszerétől.

Intézmény

Pannon Egyetem

Kar

Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg

Tanszék

Logisztika és Menedzsment Informatika Tanszék

Szak

gazdálkodási és menedzsment

A képzés szintje

alapképzés

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Nagyné Halász Zsuzsanna
Belső
adjunktus; Logisztika és Menedzsment Informatika Tanszék; GKZ
Sárvári Richárd
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT

Mű típusa: diplomadolgozat
Kulcsszavak: információáramlás, információs rendszer, Innomanagement (ERP szoftver), integrált vállalatirányítási rendszer - ERP, kis- és középvállalkozás (kkv), logisztika, Szemerey-Plus Zrt. (Miskolc), vállalati informatika
SWORD Depositor: SWORD
Felhasználói azonosító szám (ID): SWORD
Dátum: 03 Feb 2023 11:24
Utolsó módosítás: 03 Feb 2023 11:24

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet