A munkaerő-kölcsönzés aktuális kérdései és gyakorlata a Trenkwalder Magyarország zalaegerszegi kirendeltségénél

Hovorka Zsófia (2023) A munkaerő-kölcsönzés aktuális kérdései és gyakorlata a Trenkwalder Magyarország zalaegerszegi kirendeltségénél. Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg.

[thumbnail of hovorka_zsófia_2023jan_titkos.pdf] PDF
hovorka_zsófia_2023jan_titkos.pdf
Hozzáférés joga: Csak az archívum karbantartója nyithatja meg (titkosított dolgozat - engedéllyel) until 2 Január 2028.

Download (2MB)
[thumbnail of hovorka_zsófia_2023jan_embargó_kérelem.pdf] PDF
hovorka_zsófia_2023jan_embargó_kérelem.pdf
Hozzáférés joga: Csak nyilvántartásba vett egyetemi IP címekről nyitható meg

Download (1MB)

Absztrakt (kivonat)

Szakdolgozatom témája a munkaerő-kölcsönzés aktuális kérdéseinek és gyakorlatának vizsgálata és bemutatása volt egy munkaerő-kölcsönző cég példáján keresztül. A választásom azért esett erre a témára, mert a szakmai gyakorlatomat a Trenkwalder Magyarország zalaegerszegi kirendeltségénél teljesítettem, így egy átfogó képet kaphattam a munkaerő-kölcsönzésről és foglalkoztatásról, valamint ezek gyakorlatáról kérdéseiről, a hozzájuk kapcsolódó folyamatokról. Igyekeztem mind az elméleti, mind a gyakorlati részét megvizsgálni a munkaerő-kölcsönzésnek. A megszerzett tapasztalatok és gyakorlat alapján, szisztematikusan építettem fel dolgozatomat. Dolgozatomban részletesen kitértem a munkaerő-kölcsönzés jelenlegi szabályozására Magyarországon belül, megvizsgáltam az erre vonatkozó jogszabályokat, kormányrendeleteket, egy korlátolt felelősségű társaság alapítását és azt, hogy egy munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó kft alapításához milyen feltételeknek kell megfelelni. Ezt követően megvizsgáltam a társaságnál alkalmazott a toborzási formákat és azok nehézségeit a kék galléros és a fehér galléros munkavállalók esetében, a kiválasztás folyamatát, a bejelentés lépéseit és a munkába állás előtti kötelező teendőket, szerződéskötést és a munkaviszony megszüntetését. Kitértem arra is, hogy napjainkban miért olyan elterjedt a munkaerő-kölcsönzés, milyen okai vannak annak, hogy egyre több cég veszi igénybe a munkaerő-kölcsönző cégekkel való együttműködést, ezáltal milyen feladatokat vállal át egy kölcsönző cég a megbízó partnerektől. A bérszámfejtés folyamataiba is betekintést nyerhettem, melynek köszönhetően megismerhettem ezek nehézségeit. Rávilágítottam ezek nehézségeire is, valamint nagy hangsúlyt fektettem a napjainkban leginkább használt alternatív megoldásokra is a munkaerő-piacon, hiszen ezek alkalmazása is egyre elterjedtebb a munkaerő-kölcsönzők tekintetében. Gyakorlati időm alatt beleláthattam a cég folyamataiba, megismerhettem az együttműködési folyamatokat a partnerekkel. Végül összegeztem a szakdolgozatomban leírtakat.

Intézmény

Pannon Egyetem

Kar

Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg

Tanszék

Logisztika és Menedzsment Informatika Tanszék

Szak

gazdálkodási és menedzsment

A képzés szintje

alapképzés

Konzulens(ek)

Konzulens neve
Konzulens típusa
Beosztás, tudományos fokozat, intézmény
Email
Horváth Richárd
Külső
NEM RÉSZLETEZETT
NEM RÉSZLETEZETT
Palányi Ildikó, Dr.
Belső
főiskolai docens; Logisztika és Menedzsment Informatika Tanszék; GKZ

Mű típusa: diplomadolgozat
Kulcsszavak: emberi erőforrás - munkaerő - HR, kiszervezés - outsourcing, külföldi munkaerő, munkaerő-közvetítés - munkaerő-kölcsönzés, munkaerőpiac, toborzás
SWORD Depositor: SWORD
Felhasználói azonosító szám (ID): SWORD
Dátum: 03 Feb 2023 11:24
Utolsó módosítás: 03 Feb 2023 11:24

Actions (login required)

Tétel nézet Tétel nézet